Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) forsvarer aftalen mellem USA og Grønland om økonomisk støtte til flere områder i Grønland.Foto: Scanpix

Udenrigsministeren: Flere danske politikere mangler respekt for Grønland

SF og Konservative Folkeparti har et forkert billede af, hvordan rigsfællesskabet fungerer i dag. Det mener den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).

I et interview til Politiken siger han, at han føler sig "provokeret" af de danske politikere, som kritiserer, at Grønland har sagt ja til knap 83 millioner kroner fra USA.

For pengene går til områder som turisme, uddannelse og råstofsektoren, som Grønland har hjemtaget og selv kan indgå aftaler med udlandet om.

Og det bør de danske politikere have respekt for, siger Jeppe Kofod.

LÆS OGSÅ Kinas ambassadør: USA bruger Kina i politisk spil om Grønland

- Hvis man tænker over, hvordan et stærkt rigsfællesskab skal arbejde i det 21. århundrede, så er det, at man har den fornødne respekt, tillid og konstruktivt samarbejde med hinanden (...). Vi ikke skal sidde i København og afgøre, hvad der er godt for Nuuk og resten af Grønland på områder, som er deres ansvar, siger han til Politiken.

Kofod bekræfter, at aftalen mellem Grønland og USA dog er fuldt ud koordineret med den danske regering.

Men han mener, at særligt grønlandsordførerne hos SF og Konservative Folkeparti ikke udviser nok respekt for, hvordan rigsfællesskabet fungerer i dag.

LÆS OGSÅ Små partier om USA-aftale: Vi er bekymrede

Blandt andre Karsten Hønge fra SF og Rasmus Jarlov fra Konservative Folkeparti har kritiseret aftalen mellem USA og Grønland. De mener, at USA forsøger at købe sig politisk adgang til Grønland og sætte en kile ind i forholdet mellem Grønland og Danmark.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt