Tyk smog skjuler solen i Sydgrønland

Røgen fra skovbrande i Canada er nået hele vejen til Sydgrønland. DMI siger, at det kan blive endnu værre efter weekenden.
Det er skovbrandene i Canada, som er skyld i den smog, som lige nu hænger tungt over Sydgrønland. Foto © : Tony Salas/Flickr Creative Commons
Skrevet af Kim Hinrichsen
01. juli 2023 12:42

Canada er knastør og står derfor i disse uger i fuld flamme.

Hundredvis af skovbrande raserer lige nu landet. Og indtil videre er over 7,2 millioner hektar skov blevet brændt væk.

Og selvom der er langt til vores nabo mod vest, så er røgen alligevel nået hele vejen til Sydgrønland og ligger som en tung, hvid dyne over himlen og indhyller byerne mod syd i smog.

Det fortæller blandt andet Anja Jørgensen Rødgaard, som bor i Qaqortoq og så smog'en ved selvsyn:

- Røgen fra skovbranden i Canada er meget tydelig i byen i dag. Selvom det er solrigt, kan man se en tyk røg bagved mig, siger hun. 

Smogen sniger sig helt til Spanien

Selvom det ikke er normalt med røg, som spreder sig flere tusinde kilometer, så er det alligevel ikke noget, som overrasker metrolog Jens Lindskjold, der arbejder på DMI's vejrtjeneste i Nuuk. For røgen fra brandene i Canada har spredt sig vidt omkring:

- Røgen er også nået ned til Spanien og Portugal, så det er som sådan ikke noget usædvanligt i, at røgen fra skovbranden i Canada kommer frem til det sydlige Grønland, siger han.

Alligevel er det noget af et usædvanligt syn, synes Anja Jørgensen Rødgaard fra Qaqortoq:

- Man tænker selvfølgelig "hold da op," for vi ligger jo så langt fra hinanden, så jeg kan forestille mig, at naturbranden har bredt sig over et omfattende areal. Det kan ikke være noget andet, det er utroligt.

Røgen returnerer igen

Og beboerne i byerne og bygderne i Sydgrønland kan godt begynde at vænne sig til en himmel indhyllet i hvid røg. 

Noget kunne nemlig tyde på, at der kommer endnu mere af den. Det fortæller Jens Lindskjold fra DMI:

- Hvis vi kigger lidt frem, så kunne det godt se ud som om, at vinden, efter weekenden, igen bliver favorabel for at røg fra skovbrandene kommer til Sydgrønland og koncentrationen bliver noget større, så vi igen får denne her helt mælkehvide himmel.

Men Anja Jørgensen Rødgaard fra Qaqortoq har endnu ikke vænnet sig til det usædvanlige vejrfænomen. Særligt ikke når den stjæler en ellers skyfri solskinsdag:

- Det er selvfølgelig usædvanligt, vi har jo et solrigt vejr. Det er lidt mærkeligt, når man ikke ser det til hverdag, siger hun.