Skovbrande skyld i afsmeltning fra Indlandsisen

Aske fra store skovbrande på den anden side af kloden får Indlandsisen til at smelte endnu hurtigere. Det har den amerikanske klimaforsker Jason Box påvist.
Skrevet af Elisa Isaksen
17. december 2012 06:45

Han har været på intet mindre end 23 rejser til Grønland for at forske i Indlandsisen, og er netop blevet ansat som forskningsprofessor ved Geus [De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland] med tiltrædelse fra 1. januar.

Jason Box er specialist i den såkaldte albedo - et ord som vi i disse klimatider hellere må få lært. Albedoen er et mål for en overflades evne til at absorbere lys. En hvid overflade reflekterer lyset, mens en sort overflade opsuger lyset som varme.  Og derfor er det skidt, når isen er beskidt, fordi den så vil smelte endnu hurtigere.

Denne sommer var Indlandsisens albedo den laveste nogensinde målt, forklarer Jason Box over for Information.  Han har sammenholdt NASAs billeder af atmosfæren med datoer for store skovbrande og fundet frem til, at aske fra en brand i Labrador Canada var i konktakt med Indlandsisen.

Han arbejder nu på at arrangere en ny ekspedition til Indlandsisen 2013 for at finde det endelige bevis på, at aske fra skovbrande lander der, og for at regne på hvor stor betydning det har for afsmeltningen og altså albedoen.