Tvungen pensionsopsparing skal gøre ældre selvforsørgende

For at forbedre de offentlige finanser vil Naalakkersuisut foreslå tvungen pensionsopsparing for alle borgere.
Randi Evaldsen Vestergaard ved onsdagens præsentation af Naalakkersuisuts finanslovsforslag
Skrevet af Thomas Munk Veirum
11. august 2016 09:37

Grønlands økonomi har det godt, men der er hårdt brug for reformer, for at indtægterne fortsat kan betale udgifterne. Budskabet om nødvendige reformer blev gentaget af naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen, da hun onsdag middag fremlagde Naalakkersuisuts finanslovsforslag på et pressemøde i Inatsisartut.

Finanslovsforslaget budgetterer for første gang siden 2011 med et overskud for det kommende år, men Randi Vestergaard Evaldsen gik på pressemødet hurtigt videres for at forklare de såkaldte strukturelle problemer i økonomien, som Naalakkersuisut skal løse.

Læs også Overskud på finanslovsforslaget

Et af problemerne er, at færre borgere på arbejdsmarkedet skal forsørge flere. Derfor vil Naalakkersuisut på efterårssamlingen foreslå en tvungen pensionsopsparing.

- Som det ser ud nu, er der alt for få, der er selvforsørgende. og denne reform skal bidrage til, at kommende generationer af ældre på en bedre måde er selvforsørgende, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Lovforslaget vil betyde, at en borger skal betale mindst 10 procent af sin indkomst til en pensionsopsparing, når loven er fuldt indfaset i 2024.

Læs også Reform gør det mere attraktivt at spare op

På pressemødet, lagde Randi Vestergård Evaldsen også vægt på det problem, at gruppen af unge mellem 16 og 25 år, der hverken er under uddannelse eller i job, er stigende.

Gruppen betegnes som ungemålgruppen og udgjorde 35 procent af de unge i aldersgruppen i 2014, og Naalakkersuisut forsøger at løse problemet med tiltag på finansloven, lover Randi Vestergaard Evaldsen:

- Der er mange forskellige steder i finansloven, der tager fat på det. Ministeren for uddannelse har gang i reformer inden for området, og erhvervsministeren har også forskellige tiltag i gang, der skal løse det her store problem med ungemålgruppen, siger hun.

Læs også Randi: Færre penge til velfærd