Tvungen pensionsopsparing får god modtagelse

Naalakkersuisuts forslag om at indføre tvungen pensionsopsparing fik en god modtagelse af Inatsisartut, da reformen blev fremlagt onsdag.
Foto © : KNR
22. september 2016 15:28

Reformen skal rette op på, at der bliver betalt for lidt ind til pensionsopsparinger her i landet. Naalakkersuisut vil lave en obligatorisk pensionsordning, som skal sikre fremtidens pensionisters økonomiske grundlag.

Inuit Ataqatigiit tilslutter sig forslaget, og begrunder i deres ordførerindlæg, at der kommer til at være færre arbejdsdygtige i fremtiden, og dermed vil landskassen få færre indtægter til at sørge for pensionisterne gennem alderdomspension.

Hans Enoksen og Partii Naleraq tilslutter sig også lovforslaget, og kalder det tankevækkende, at arbejdsstyrken fortsat vil reduceres i de kommende år.

Læs også Tvungen pensionsopsparing skal gøre ældre selvforsørgende

Personer, der er fyldt 18 år, skal tvinges til at spare op til deres pension. Dog er personer med indkomst på under 100.000 kroner om året ikke forpligtet til at betale til pensionsopsparingen. Det er en del af Naalakkersuisuts reformtiltag på pensionsområdet, der blev drøftet onsdag under efterårssamlingen.

Læs også GE: Reformerne kommer for langsomt

I 2013 indbetalte landets befolkning i underkanten af 400 millioner kroner, hvilket svarer til 2 procent af landets bruttonationalindkomst. Og det er for lavt, siger Naalakkersuisut.

Til sammenligning har man i Danmark og Færøerne indbetalt henholdsvis 6 og 8 procent af bruttonationalindkomst i 2013.

Lovforslaget skal til andenbehandling den 20. oktober og tredjebehandles den 10. november.