Tuusi fylder 70 år

Grønlands politiske nestor, formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt fylder i dag - torsdag den 24. november -70 år.
24. november 2011 06:56

Han er manden, der er på hat med hele Grønland under kalde- eller måske snarere kælenavnet - Tuusi. Han har opnået veteranstatus i det politiske liv. Først som en af ophavsmændene bag dannelsen af det nuværende ledende landsstyreparti IA, som han i øvrigt gennem 13 år - helt frem til 2007 var leder af.

Siden 1984 har han været har han været helt fremme ved den politiske front som landsstyremedlem og landstingsmedlem og siden Selvstyrevalget i 2009 som formand for Inatsisartut. En post han blev valgt til uden modkandidat.

Tuusi er født i bygden Igaliko, hvor han stadigvæk kan lide at være i fuld galop. I alt fald på den islandske hest, som IA forærede ham på en tidligere rund dag.

Og det var såmænd også i Igaliko under en hel verdensbevågenhed fik en amerikansk udenrigsminister - det var Colin Powell - til at underskrive en række ændringer i den dansk-amerikanske forsvarsaftale fra 1951. Ændringer og tillæg der i dag i diplomatsproget går under betegnelsen Igaliko-aftalerne på grund det grønlandske fingeraftryk.

Det viser lidt om den tidligere lærers politiske tæft efter, at han forlod den sorte tavle og indtog de bonede gulve og kastede sig ud i det politiske minefelt. Her han et par gange udløst et par eksplosioner. Men dem har han overlevet i fin stil takket være et rundt gemyt med en tolerant tilgange til livets svingninger. Han har bare - ligesom den engelske admiral Lord Nelson - sat kikkerten for det blinde øje og så blinket muntert med det anden.

Det er nok derfor, han i dag er det grønlandske folkestyres samlende skikkelse. Alt det kunne der siget meget mere om. Og det skal der såmænd nok blive i løbet af dagen, når han fejres som det sig hør og bør.