Tusindvis i Australien demonstrerer mod omstridt helligdag

På tværs af Australien er folk fredag gået på gaden. 26. januar er en helligdag for kolonisering, lyder det.
Dagen er oprindeligt blevet brugt til at fejre fødslen af det moderne Australien, da det var på denne dato i 1788, at den britiske flåde ankom til det, der i dag er kendt som Sydney, for at starte en fangekoloni. Foto © : Mathias Heng/Zuma/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
26. januar 2024 08:42

I Australien samles tusindvis af mennesker fredag til demonstrationer i flere af landets storbyer. Det sker i modstand mod fredagens nationale helligdag kendt som Australia Day.

Modstandere mener, at mærkedagen fejrer koloniseringen af Australien og massedrab på landets oprindelige befolkning.

Det skriver det australske medie ABC.

Helligdagen afholdes hvert år den 26. januar og er et følsomt emne blandt befolkningen.

Dagen er oprindeligt blevet brugt til at fejre fødslen af det moderne Australien, da det var på denne dato i 1788, at den britiske flåde ankom til det, der i dag er kendt som Sydney, for at starte en fangekoloni.

"Invasion Day" eller "Survival Day"

I dag kaldes dagen af mange australiere - og også af medier som den australske version af avisen The Guardian - i stedet dagen for "Invasion Day" eller "Survival Day".

Det sker i solidaritet med mange indfødte australiere, blandt andet aboriginerne, der kan spore deres rødder på kontinentet længere tilbage end den britiske flådes ankomst.

Blandt andet i byen Melbourne, der ligger i delstaten Victoria, demonstrerer tusindvis ifølge ABC foran parlamentet. Her er der blandt andet folk, der mener, at datoen bør ændres.

- Dette er en dag, der er markeret af kolonisering, siger en fremmødt ved navn Kate.

- Det ville være fantastisk at have en dag, der faktisk fejrer dette land, men det kan ikke være denne dag. Og det kan ikke ske uden en anerkendelse af, at aboriginerne var her i tusindvis af dage før koloniseringen, siger hun.

Også i byerne Sydney, Adelaide, Ballarat og Darwin er der større demonstrationer.

Ifølge statistikbureauet Australian Bureau of Statistics findes der omkring 800.000 indfødte borgere, herunder aboriginere, i Australien.