Turistråd i Ilulissat: Det bliver dødsstødet for små turistoperatører

Naalakkersuisut foreslår, at udfase erhvervshjælpepakkerne når de udløber den 30. september. Det vil få alvorlige konsekvenser, mener turistrådets formand i Ilulissat, Arne Niemann.
- Den buffer vi plejer at have, den er der ikke i år, fordi vi ikke har tjent nogen penge. Derfor er det vigtigt, at den hjælpepakker fortsætter, siger Arne Niemann. Foto © : KNR
01. september 2020 06:13

- For de lokale turistoperatører, vil det nok betyde lukning af mange, det er jeg overbevist om i hvert fald her i byen.

Sådan lyder reaktionen fra Arne Niemann, der er formand for turistrådet i Ilulissat.

LÆS OGSÅ Vittus Qujaukitsoq: Underskud til næste år kan ikke undgås

Panderynkerne hos formanden kommer i kølvandet på mandagens præsentation, hvor Naalakkersuisut fremlagde sit forslag til en finanslov for næste år.

Manglende indtægter og udbytte til landskassen
 

  • Naalakkersuisut har ind til videre brugt 265 millioner kroner på udgifter til blandt andet at forbedre trafikale forhold og erhvervshjælpepakker i år.
     
  • Der forventes at være manglende udbytte af de selvstyreejede selskaber på omkring 80 millioner kroner næste år.
     
  • Der forventes også at være mindre indtægter fra fiskeriet på omkring 125 millioner kroner.
     
  • Der vil være færre skatteindtægter på omkring 25 millioner kroner.
     
  • Naalakkersuisut forventer også manglende indtægter fra Mittarfeqarfiit på omkring 100 millioner kroner.
     
  • I alt lyder udgifterne på grund af coronakrisen på 595 millioner kroner ind til videre. 
     

En forudsætning for det skøn er, at erhvervshjælpepakkerne, der udløber den 30. september, ikke bliver forlænget.

En forudsætning for de 595 millioner kroner er også, at der ikke bliver skudt corona-relaterede kapitalindskud ind i de selvstyreejede selskaber. 

Her stod det klart, at coronakrisen indtil videre har efterladt en regning på 595 millioner kroner, som de offentlige finanser på næste år budget skal håndtere.

En forudsætning for, at den regning ikke fortsætter med at stige er, at erhvervshjælpepakkerne ikke bliver forlænget.

Turismen har stadig brug for støtte

Men ifølge Arne Niemann er der stadig behov for hjælpepakker til turistvirksomhederne. Også på den anden side af september, hvor de er sat til udløbe. 

Sommeren er højsæson for turistselskaberne, forklarer Arne Niemann.

Det er i denne periode, at turistselskaberne sikrer sig økonomisk til at klare sig gennem et efterår og en vinter, hvor der er længere mellem turistbesøgene, inden foråret sætter ind og starter en ny turistsæson.

- Den buffer vi plejer at have, er der ikke i år, fordi vi ikke har tjent nogen penge. Derfor er det vigtigt, at den hjælpepakke fortsætter, siger Arne Niemann.

LÆS OGSÅ Corona-hjælpepakker udløber i september

Og det vil få alvorlige konsekvenser for turisterhvervet, hvis ikke der fortsat er hjælp at hente fra hjælpepakkerne:

- Som jeg ser det, vil det helt klart betyde, at små turistvirksomheder vil lukke. Det vil så i fremtiden kun være de helt store, som egentlig ikke er hjemmehørende i Grønland, som vil overleve det her. Det vil betyde, at folks levebrød bliver taget ud af munden på dem.

Ikke endegyldig lukning af hjælpepakker

Der er stadig tale om et udkast til en ny finanslov, og håbet er ikke endegyldig slukket for, at de nuværende erhvervshjælpepakker kan fortsætte.

Departementet for erhverv oplyser i en mail til KNR, at arbejdsmarkedets parter, Finans- og Skatteudvalget og Naalakkersuisut nu skal se på, om de nuværende hjælpepakker måske alligevel kan blive forlænget eller justeret.

Og Arne Niemann har da også en opfordring til de kommende forhandlinger om netop det punkt:

- Min opfordring vil være, at turisterhvervet, ikke nødvendigvis alle hotellerne, stadigvæk har muligheden for en hjælpepakke indtil i hvert fald marts næste års, hvor der forhåbentlig er kommet en vaccine.

- Hvis man ønsker at bevare de lokale turstoperatører, bliver man simpelthen nødt til det. Vi kan ikke leve så længe uden at tjene penge. det kan bare ikke lade sig gøre.