Turismeerhvervet: Spareplaner giver ingen mening

Aleqa Hammonds planer om at skære ned i Visit Greenlands budget møder kritik fra turisterhvervet.
Foto © : Søren Aadaralak Lyberth
Skrevet af Mads Pedersen
18. september 2014 15:26

Hvis Grønland skal have godt af stigende turisterhverv på verdensplan, giver det ingen mening at skærer ned på turismeområdet, lyder det fra turisterhvervet i Sisimiut.

- Det er sådan lidt pudsigt. Det er det samme som at sige til en fanger, at han skal skyde flere sæler, men giver ham færre patroner.

Siger Hotel Sisimiuts direktør, Anette Lings, om Aleqa Hammonds politik, som er at der skal skabes vækst i turismeområdet og alligevel har planer om at spare i området.

Brud på løfte
Efter sommerens generalforsamling slog Formand for Naalakkersuisut ellers helt tydeligt fast, at det var slut med at spare på Visit Greenland. Det viste sig dog at være en fortalelse, da Aleqa Hammond kort efter løb fra sit ord og skar 12 procent af midlerne fra det nationale turistråd. 

I Sisimiut mener turismeerhvervet, at det er en meget dårlig idé at skære yderligere i Visit Greenland, som er Grønlands stemme ud til verden.

Hvis det var op til dem, så burde man i stedet investere mere for at gøre Grønland til en mere attraktiv destination for turister.

Succes i turismeområdet
Anette Lings peger på et konkret eksempel på, hvordan man få mere gang i turismen.

- Hvis vi kigger på Island, de stod i et rigtig stort sort hul for nogle år siden. Og de gjorde lige præcis det modsatte af, hvad man gør her. De hævede markedsføringsbudgetterne, for at få flere folk til og satsede stort på markedsføringen af Island. De satsede stort på deres turistråd til at sørge for at der kom flere penge ind i landet. I dag der har de vendt økonomien, de har fået flere turister. Og her gør man det fuldstændigmodsatte, man skære på det budget der skal få folk til, siger Anette Lings til KNR.

Hun mener, at Aleqa Hammond gennem sine egne erfaringer kender turismen og kan se mulighederne, derfor undrer hun sig over, at Naalakkersuisut-formanden bremser udviklingen inden for turismen.    

- Aleqa Hammond kender turisterhvervet rigtig godt, så det undre mig meget. Jeg ved at området er det som hun meget gerne ser i vækst. Der er ingen tvivl om at hun er presset i alle fronter i forhold til, hvor der skal spares. Men jeg er sikker på at hun vil kunne se meningen med at man kigger noget mere på Island, ser hvordan de har gjort og finde andre steder at spare, siger Anette Lings.