Trods coronakrise: Offentligt ansatte skal ikke frygte fyringer

Naalakkersuisut undersøger, hvordan Grønland kan spare penge for at klare sig igennem coronakrisen. Det vil dog ikke koste job i det offentlige, lyder det fra naalakkersuisoq for finanser.
Viitus Qujaukitsoq
- Der er ingen grund til at frygte for fyringer eller forringelse af de borgernære serviceydelser, siger Vittus Qujaukitsoq. Foto © : Christian Sølbeck
03. maj 2020 16:14

Ansatte i sundhedsvæsenet, folkeskolerne og andre dele af det offentlige skal ikke være bange for at få stukket en fyreseddel i hånden på grund af coronakrisen.

Det er budskabet fra naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ).

Han forsikrer også, at Naalakkersuisut vil sørge for, at Grønlands service i det offentlige vil holde nuværende niveau under krisen. 

- Der er ingen grund til at frygte fyringer eller forringelse af de borgernære serviceydelser, siger Viitus Qujaukitsoq til KNR.

LÆS OGSÅ Læge: Nej, vi tester ikke de 11 coronasmittede i Nuuk igen

Man skal altså ikke være bekymret for, om kvaliteten af ens behandling på hospitalet bliver ringere, eller om børnenes undervisning i skolen bliver dårligere.  

Tidligere på ugen meldte Naalakkersuisut ud, at det kan blive nødvendigt at låne op mod 2,5 milliarder kroner i udlandet, hvis man vil undgå konkurser og beskytte landets økonomi. Det sker som følge af den nuværende coronakrise, der har ramt det meste af verden.

Politikerne lovede også at finde en måde, hvorpå de offentlige udgifter kan holdes nede resten af året - og formentlig også i 2021. 

Projekter skal udsættes og aflyses

Ifølge Vittus Qujaukitsoq vil Naalakkersuisut blandt andet kigge på bygge- og anlægsområdet. Her vil man undersøge, hvilke projekter der enten kan udsættes eller helt aflyses. 

Ifølge naalakkersuisoq for finanser prioriteres de projekter, der skabte de bedste ‘beskæftigelsesmuligheder’ i hele landet. 

LÆS OGSÅ KNAPK: Fiskerne har brug for økonomisk hjælp under coronakrisen

Til KNR vil Vittus Qujaukitsoq dog ikke komme nærmere ind på, hvilke projekter der lige nu er i fare for at blive udsat eller aflyst.

- Det kan jeg ikke komme ind på lige nu. Jeg kan kun sige, er, at vi vil kigge på de udgifter, som vi vurderer ikke er livsnødvendige, siger han.