KNAPK: Fiskerne har brug for økonomisk hjælp under coronakrisen

Fiskerne er for alvor begyndt at mærke coronakrisen. De mener, at Naalakkersuisut bør undersøge behovet for at hjælpe økonomisk.
- Vi vil opfordre Naalakkersuisut til, at der dannes en hurtigt arbejdende arbejdsgruppe, som skal undersøge behovet nærmere, vi er rede til at deltage og bidrage i dét arbejde, skriver Henrik Sandgreen. Foto © : KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
29. april 2020 10:37

Fiskepriserne har taget et dyk under den verdensomspændende coronakrise, og det kan grønlandske fiskere mærke på pengepungen.

Det skriver fisker- og fangerorganisationen KNAPK i en pressemeddelelse

- Over 90 procent af Grønlands samlede eksport er fisk og skaldyr, og da markedet for fisk også er hårdt ramt, er den grønlandske fisker også meget påvirket, skriver organisationen.

LÆS OGSÅ Coronakrisen kan presse de vigtige fiskepriser ned

Ifølge KNAPK får fiskerne færre penge for deres fangst af rejer- og snekrabber nu. Der er også meldinger om, at priserne på torsk bliver sat ned.

Coronakrisen får borgere verden over til at bruge færre penge, og det har blandt andet resulteret i, at priserne på grønlandske rejer er faldet, skriver organisationen.

Rejefiskerne får ifølge KNAPK lige nu 25 procent mindre i betaling for deres fangst, end de gjorde, før coronakrisen brød ud.

- I løbet af den sidste måneds tid er indhandlingsprisen først sat ned med 1,50 kroner kiloet og her på det sidste med yderligere 1,50 kroner for nogle rederier, siger formand for KNAPK, Henrik Sandgreen i meddelelsen.

LÆS OGSÅ Fiskerne får for lidt

Han tilføjer, at fiskere også har mærket, at deres snekrabbefangst giver færre penge.

- Kiloprisen bliver kraftigt skåret ned med hele otte kroner. Totale fangster sidste år i Grønland var på 2.967 tons, siger Henrik Sandgreen.

Producenterne varsler ifølge KNAPK også om, at priserne for torsk, der bliver indhandlet uden indvolde, bliver sat ned.

LÆS OGSÅ Hjælpepakke i corona-krise: Halv milliard til erhvervslivet

Formanden for organisationen opfordrer Naalakkersuisut til at bidrage og give de kystnære fiskere en økonomisk faldskærm.

- Hermed har vi fra KNAPK fremlagt behovet for samfundets støtte til fiskerierhvervet i form af indhandlingstilskud.

- Vi vil opfordre Naalakkersuisut til, at der dannes en hurtigt arbejdende arbejdsgruppe, som skal undersøge behovet nærmere. Vi er rede til at deltage og bidrage i dét arbejde, lyder det fra Henrik Sandgreen.