Foto: Camilla Hylleberg

Kronik: Tre nye lufthavne er dybt uansvarligt

Jæger og turistguide fra Kangerlussuaq, Jens-Pavia Brandt, kritiserer i en kronik i Jyllands-Posten planerne om de tre nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq. Grundlaget for beslutningen er økonomisk dybt uansvarlig, mener han.

Byggeriet af lufthavnene er anslået til 3,6 mia. kr. – svarende til næsten et års bloktilskud fra Danmark. Det er den største investering i et projekt, siden hjemmestyret blev indført for snart 40 år siden.

LÆS OGSÅ Hastelov om lufthavnsfinansiering slap igennem

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil sende op mod 2,1 milliard kroner videre til lufthavne

Men beslutningen er taget i Inatsisartut uden gennemgribende analyser eller konsekvensberegninger som baggrund, skriver Jens-Pavia Brandt. Til gengæld har både Det Økonomiske Råd og Nationalbanken advaret mod lufthavnsbyggerierne.

- Beslutningen er tilsyneladende taget alene på en politisk mavefornemmelse om, at det nok skal gå, skriver Jens-Pavia Brandt i kronikken.

LÆS OGSÅ Finanslov illustrerer afhængighed af bloktilskud

Beslutningen er derfor dybt uansvarligt, mener kronikøren. Omregnet til danske forhold vil beløbet til lufthavnsbyggerierne svarer til 17 Storebæltsbroer, beregnet ud fra befolkningsgrundlaget, påpeger han.

Konsekvensen kan derfor blive kolossal, økonomisk krise i Grønland, hvis ikke lufthavnene skaber den vækst, som politikerne ønsker. Her vil det i stedet blive Danmarks ansvar at hjælpe Grønland, mener han.

LÆS OGSÅ Nye undersøgelser er nødvendige for ny lufthavn i Qaqortoq

- Der kan vist næppe være den store tvivl: Danmark må og skal komme Grønland til undsætning i et sådant tilfælde. Efterfølgende vil det kun være naturligt, at selvstyreloven tages op til fornyet revision, da den grønlandske regering i tilfælde af økonomisk kollaps med al tydelighed har vist, at den ikke magter at regere et land, skriver Jens-Pavia Brandt.

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt