Naalakkersuisut vil sende op mod 2,1 milliard kroner videre til lufthavne

Overskuddet fra Selvstyreejede virksomheder, landskassen og anlægsbudgetter skal være med til at finansiere de tre nye lufthavne her i landet.
Lufthavnen i Ilulissat er en af de tre, der skal bygges om til en Atlantlufthavn Foto © : Wilco737/Flickr Creative Commons
Skrevet af Kenneth Elkjær
17. november 2017 14:35

På mandag skal finansloven for 2018 behandles for sidste gang i Inatsisartut. Her skal politikerne forholde sig til, om de vil give naalakkersuisut lov at bruge overskuddet fra landskassen, anlægsbudgettet og flere selvstyreejede selskaber til at bygge de tre nye lufthavne.

Naalakkersuisut nævner selv overskud fra TELEPOST, Royal Greenland og landskassen som nogle af de store bidragsydere til samlede pulje, man vil kanalisere videre over i Kalaallit Airports A/S.

Men det er blot et udsnit af nogle af de mange kasser, man vil give sig selv lov til at hente penge fra.

LÆS OGSÅ Hastelov skal sikre finansiering til lufthavne

Hvis politikerne stemmer for aftalen vil de give Naalakkersuisut lov til at indskyde 2,1 milliarder kroner i Kaalallit Airports A/S, som i forvejen har fået indskudt 294 millioner kroner. Dermed vil den samlede kapital i selskabet overstige det anslåede behov.

De midler kan bruges i tilfælde af, at nogle af de forventede indtægter bliver mindre, end man har regnet med, skriver Naalakkersuisut i sit forslag.

Derudover får Naalakkersuisut lov til at stille garanti for lån på op mod 2 milliarder kroner, som Kaalallit Airports kan optage. Alternativt kan Naalakkersuisut optage lånet og videreudlåne pengene til Kaalallit Airports.

Byggeriet af de tre lufthavne skal efter planen sendes i udbud i 2018. Finansloven skal tredjebehandles i Inatsisartut på mandag.

LÆS OGSÅ Danske Bank skal finde penge til nye lufthavne

LÆS OGSÅ Lufthavne skal bygges med udenlandske hænder