Transparency vil have grønlandsk magtliste

Grønland bør have en liste over magthavere, der kan være mål for korruption i kraft af deres arbejde. Det mener Transparency Greenland.
Anita Hoffer Foto © : KNR
03. januar 2018 15:38

Finanstilsynet har netop offentliggjort en liste på 830 danske politikere og embedsfolk, der er i risiko for at modtage bestikkelse, fordi de har en magtfuld stilling i samfundet.

Og det vil være oplagt også at lave en lignende liste i Grønland, siger Anita Hoffer, der er formand for Transparency Greenland.

 - Når man kommer op i hierarkiet og får noget magt, så er der en risiko (for korruption red.) forbundet med det og derfor er der grund til at holde øje og det kan sådan en liste hjælpe med, siger hun.

Den danske liste er ikke lavet ud fra mistanke om bestikkelse, men for at hjælpe banker med udpege de personer, der bør holdes øje med på grund af deres stilling.

Anita Hoffer mener da heller ikke, at personerne på listen bliver sat under unødvendig mistanke.

- Jeg tænker, at mistanken allerede er der qua deres stilling. Og derfor vil det formentlig ikke være anderledes for dem.

LÆS OGSÅ 830 magthavere skal overvåges for korruption

Listen vil også sende et vigtigt signal om, at man er opmærksom på, at der er en risiko for bestikkelse eller korruption, når man har en højstående stilling.

Og det kan skabe mere tillid i befolkningen, mener Anita Hoffer.

- Alene det, at man vil lave en sådan liste, viser, at man faktisk tager risikoen alvorligt.

På den danske liste er ministre, embedsfolk og alle folketingets politikere, heriblandt også Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Aleqa Hammond (løsgænger).

Grønlandsbanken er positive

Finanstilsynet er også myndighed for Grønland og Færøerne, men den nye hvidvaskningslov er endnu ikke er trådt i kraft for de nordatlantiske lande i Rigsfællesskabet.

Derfor er det endnu ikke et krav, at der laves en liste for grønlandske politikere og embedsfolk, oplyser kontorchef for kontoret forebyggelse af hvidvask i Finanstilsynet, Stig Nielsen, til KNR.

I Grønlandsbanken er den ansvarlige for hvidvask-afdelingen, vicedirektør John Jakobsen, overbevist om, at en lignende liste bliver lavet for Grønland og Færøerne, når den nye hvidvaskningslov træder i kraft. Og det ser han frem til.

- Det vil lette arbejdet for os at få en liste, som udpeger de personer, som vi skal holde ekstra øje med, siger han.