Transparency Greenland: Sager om magtmisbrug kan skabe mere tillid til politikerne

Da Charlotte Ludvigsen sprang vaccinekøen over, begik hun en grov forseelse. Ifølge Transparency Greenland kan sagen alligevel styrke befolkningens tillid til politikerne.
Charlotte Ludvigsen
32 procent af den grønlandske befolkning har ingen eller kun lidt tillid til landets kommunalpolitikere og embedsværket.  Foto © : Christian Sølbeck
14. september 2021 08:58

En alvorlig og kras kritik.

Sådan lød vurderingen fra en professor i forvaltningsret i sidste uge. Kritikken var rettet mod Kommuneqarfik Sermersooq i en advokatundersøgelse om den såkaldte vaccinesag.

Sagen handler om, at borgmester Charlotte Ludvigsen (IA) og tre embedsmænd sprang over i en vaccinekø i juli og blev vaccineret før alle andre den dag.

Advokatundersøgelsen konkluderer, at "kommunen tilsidesatte god forvaltningsskik og inddrog uvedkommende private interesser på en utilbørlig måde, der ikke er i overensstemmelse med forbuddet mod magtfordrejning."

Borgmester-vaccinesagen:
 

  • Torsdag 22. juli blev der tilbudt vacciner til alle i Nuuk på skolen USK fra klokken 14 til 17.
     
  • Men allerede før klokken 17 måtte vaccinationsarrangørerne sende folk hjem. Der var nemlig ikke flere vacciner tilbage. 
     
  • Interessen for vaccinen startede allerede før, dørene blev slået op. Her stod flere mennesker i kø i forvejen, for at blive stukket. 
     
  • Og køen blev i løbet af dagen længere og længere. På et tidspunkt nåede køen at strække sig helt tilbage til Hotel Hans Egede. Her oplevede folk altså at vente timevis, indtil der blev meddelt, at der ikke var flere vacciner tilbage.  
     
  • Tidligt på dagen gik borgmester Charlotte Ludvigsen og tre af hendes embedsmænd forbi køen og blev lukket ind ad en anden dør. Embedsmændene skulle hjælpe med at holde styr på køen udenfor. 
     
  • Ifølge vaccinationskoordinator Anna Wangenheim truede de sig til vaccine - ellers ville de ikke hjælpe med køen. 
     
  • Kommunen afviser, at der var tale om trusler - og borgmesteren mener, at der må være tale om "en misforståelse."
     
  • Hun har undskyldt for at springe køen over og blive vaccineret før de mange ventende. 

 

  • Selvstyret sagde også undskyld for, at der ikke var vacciner nok til alle: "Vi må erkende, at vi har fejlet, når vi ender med at sende så mange personer hjem uvaccineret, efter de har stået flere timer i regnen. Det er naturligvis utilfredsstillende at møde op uden at kunne få vaccinen. Vi beklager dybt håndteringen af dette vaccinationsevent".

Sagen kommer få måneder efter, at Transparency Greenland udkom med en rapport, som viste, at 32 procent af den grønlandske befolkning har ingen eller kun lidt tillid til landets kommunalpolitikere og embedsværket.

LÆS OGSÅ Ny undersøgelse: Tilliden til politikerne er i bund

Alligevel mener Bodil Karlshøj, leder af sekretariatet i Transparency Greenland, at sagen kan vise sig, at skabe mere tillid til vores politikere:

- Jeg tror faktisk, at den her sag er med til at skabe mere tillid, da den er blevet håndteret meget åbent, og borgmesteren hurtigt beklagede, siger hun.  

Åbenhed skaber tillid

I rapporten fra Transparency Greenland kan man se, at 60 procent af befolkningen mener, at misbrug af magt blandt politikere og embedsmænd er blevet større det seneste år. 

Ifølge Bodil Karlshøj kan det forklares med, at der mangler åbenhed i det politiske system. Alle undersøgelser viser nemlig, at magtmisbrug og korruption trives bedst i det skjulte. 

Derfor er det med til at skabe tillid til systemerne, når medierne skriver om sagerne, og politikerne viser, at de tager det alvorligt: 

LÆS OGSÅ Professor om vaccine-sagen: Kritik af kommunen er kras og alvorlig

- Nogen situationer opleves som magtmisbrug, uden at det er tilfældet, men vi ved det jo ikke, så debatten går på, at det må være magtmisbrug. Det kan politikerne kun komme ud af, hvis de går ud og fortæller åbent, hvordan tingene foregik, siger Bodil Karlshøj.

Til KNR har Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, udtalt, at der i sagen med Charlotte Ludvigsen og de tre embedsmænd er tale om 'alvorlig magtfordrejning' og en 'grov forseelse'.