Elevhjem i Kujalleq råber om hjælp

Forstanderen på Kommune Kujalleqs elevhjem i Nanortalik fortæller, at hun flere gange har henvendt sig til kommunen for at få flere ansatte, men forgæves.
Foto © : Kommune Kujalleq
20. marts 2017 09:19

Elevhjemmene i Kommune Kujalleq bør styrkes med blandt andet mere personale for at hjælpe børn fra bygderne igennem deres skolegang, mener Børnetalsmanden.

Forstanderen på kommunens elevhjem i Nanortalik er enig:

- Vi har hårdt brug hjælp, fortæller Oline Augustinussen, forstander på elevhjemmet i Nanortalik.

Der er i alt fem ansatte på elevhjemmet, hvor to af dem er faglærte. I hverdagen er det normalt, at én faglært holder opsyn med de 24 børn, hvor de yngste er 13 år, og der er også to børn med handicaps, som har særlige behov.

Her skal børnene blandt andet hjælpes med deres lektier og andre aktiviteter med børnene.

Mange med sociale problemer

- Vi har ofte end ikke tid til at overveje, hvordan vi bedst hjælper dem, da de er så mange. Vi har hårdt brug for flere kræfter, og jeg ved ikke hvor mange gange, vi har bedt om flere ressourcer, fortæller Oline Augustinussen.

- Hvis børnene er ked af det, er det svært finde tid til at trøste det enkelte barn. De har det hårdt, og specielt de ufaglærte kan have udfordringer med at overkomme arbejdet, siger hun.

Børnetalsmanden skriver i sin rejserapport, at flere af børnene i elevhjemmene har sociale problemer. Det kan forstanderen godt genkende:

- For eksempel er der flere skilsmissebørn. Og så er der flere forhold, som børnene ikke kan håndtere, som eksempelvis traumer fra vold som følge af druk.

Hun er enig med Børnetalsmanden i, at der burde tidligere have været iværksat en socialfaglig indsats for de udsatte børn fra bygderne.

Ros til børnene

Men på trods af børnenes hårde vilkår, roser forstanderen børnenes indsats:

- Det er svært at holde opsyn, når man er alene. Men heldigvis er børnene forstående og samarbejdsvillige, og vores arbejde bliver på den måde lettet nogle gange, siger hun.

Børnetalsmanden skriver desuden, at en gruppe elever fra bygderne ofte ikke kommer videre i skolesystemet efter folkeskolen.

Men på elevhjemmet i Nanortalik mener forstanderen, at de mange børn trods alt går videre i uddannelse, og derfor er hun fortrøstningsfuld:

- Selvom vilkårene derhjemme er hårde, opnår de meget gode resultater, efter de er kommet på elevhjemmet, siger forstanderen.

Borgmester i kommune Kujalleq, Jørgen Wæver Johansen, har sagt til KNR, at han lover, at der bliver lyttet grundigt til Børnetalsmandens anbefalinger.