Landslægeembedet om virus: Der er lagt planer

Sandsynligheden for, at corona-virus når Grønland er lille, og hvis den gør, er risikoen for spredning mindre, siger Landslægeembedet.
Borgere i Kina bærer ansigtsmasker for at undgå at blive smittet med den omtalte corona-virus. Foto © : Noel Celis/AFP/Ritzau Scanpix
28. januar 2020 04:46

Grønland står klar, hvis den nye corona-virus skulle komme til landet.

Sådan lyder det fra Landslægeembedet.

- Vi har en plan for at håndtere mistænkte smittede, og vi har også en plan, som skal sikre, at de eventuelt smittede ikke smitter andre, siger uddannelseslæge i Landslægeembedet, Paneeraq Noahsen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Sandsynlighed for corona-virus i Grønland er lille

Ifølge uddannelseslægen er faren for, at den nye coronavirus kommer til Grønland lav. Hvis den alligevel kommer, så er faren, for at sygdommen spreder sig, endnu mindre, tilføjer Noahsen.

Hun fortæller, at næsten alle, der er blevet smittet, blev det i Kina eller ved at have været i tæt kontakt med folk, der er blevet smittet i Kina.

- Det er en virus, der kun smitter ved meget tæt kontakt. Derfor er risikoen lav, og vi skal ikke være bekymret, siger Paneeraq Noahsen.

LÆS OGSÅ Dødstallet stiger til 80 personer i det virusplagede Kina

Men det kan ikke udelukkes, at virussen kommer til Grønland, tilføjer hun.

Hvis der er nogle, som får symptomer på forkølelse efter at have været i Kina, eller efter at have været i kontakt med én, der har været i Kina, skal de kontakte sundhedsvæsnet, påpeger uddannelseslægen.

- Vedkommende skal kontakte sundhedsvæsnet telefonisk, så sundhedsvæsenet kan forberede vedkommendes ankomst for eksempel ved at rydde venteværelset eller sørge for, at der er et rum, som vedkommende direkte kan komme ind til for at undgå smittespredning, siger Paneeraq Noahsen.

Hun forsikrer, at der er værelser klar i hele landet, hvis nogle skal isoleres.

LÆS OGSÅ Det vil tage et år at udvikle vaccine mod virus i Kina

Hvis der er én, som bliver lagt i isolation, sendes en prøve til Statens Serum Institut.

- Prøven bliver behandlet meget hurtigt for at bekræfte eller udelukke den eventuelle smitte, siger Paneeraq Noahsen.

Hun tilføjer, at beredskabsplanen er lavet i samarbejde med institutioner og arbejdspladser. Eksempelvis er Air Greenland med i samarbejdet, mens Sundhedsstyrelsen løbende giver opdateringer.

Svært at fortælle i detaljer

Ifølge Paneeraq Noahsen gør flere planer med forskellige aktører det svært at fortælle om planerne i detaljer.

- Derfor synes jeg i det her tilfælde, at det er mere vigtigt, at man ved, at der er planer, og at man ikke skal være utryg ved, at der ikke bliver lavet noget, siger læge i Landslægeembedet Paneeraq Noahsen.

Hun forsikrer, at der bliver holdt et vågent øje på sygdommens udvikling, så planerne kan tilpasses.