Timing for Ilulissat-møde er dårlig

Den danske udenrigsminister støtter idéen om at indkalde landene bag Ilulissat-erklæringen til nyt ministermøde. Men timingen skal være bedre, mener han.

DANMARK: Timing er alt, lyder et ordsprog. Og det læner den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sig op ad, når han forholder sig til en af sine forgængeres forslag om at samle landene bag Ilulissat-erklæringen til et nyt ministermøde.

Det er tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, der forleden i KNR opfordrede den danske regering til at ‘spille 1.violin’ i Arktis og samle de fem lande bag erklæringen - som foruden Kongeriget Danmark er Norge, Rusland, Canada og USA - også kendt som Arctic Five, til et opfølgende møde.

Men tidspunktet er skidt, mener den nuværende udenrigsminister.

- Jeg tænker godt om Per Stigs udmelding. Men man kan selvfølgelig diskutere timingen (for et nyt møde, red.). Og det siger jeg på baggrunden af, at vi jo i øjeblikket har - må man sige - et anstrengt forhold til Rusland. Og jeg vil foretrække at afholde sådan et møde på et tidspunkt, hvor vi kan have konstruktive drøftelser. Og jeg tror, det vil være for svært at sidde i den kreds lige nu, siger Martin Lidegaard til KNR.

Forpligtigelser eller ej

Ifølge Per Stig Møller er det nødvendigt at samle Arctic Five igen, fordi det noget større forum Arktisk Råd i flere år har haft vokseværk og nu også indeholder lande uden for Arktis. Lande, som derfor kan tage lettere på forpligtigelser i sager vedrørende i Arktis end de fem lande, der har kyststrækning mod Polarhavet, mener Stig Møller.

Det er Lidegaard til dels enig i.

- Det er rigtigt, at der er er nogle problemområder, som er mere oplagt at tage op blandt de fem (kystnationerne i Arctic Five, red.) end blandt de otte (landene i Arktisk Råd) (..), siger han og fortsætter:

- Der er kommet mange dimensioner ind i Arktis Råd, som også før var i det andet format med de femkyststater. Og det har vi stor interesse i, for jo stærkere, vi kan gøre formatet, jo stærkere står lande som Danmark og Grønland i de interne forhandlinger. 

Stadig dialog om Arktis 

Trods konflikten i Ukraine har de fem kystnationer i Arktis, herunder også Rusland, dog lovet hinanden at fortsætte det nuværende samarbejdet omkring Arktis - men i øjeblikket kun på embedsniveau. 

Og det vil være at vove pelsen for meget, hvis man derfor indkalder til et møde på ministerplan, mener Martin Lidegaard.

- Men man skal selvfølgelig passe på ikke at strække bukserne så langt, at de revner, og det at mødes på ministerniveau, kan blive for vanskeligt som sagerne står nu (…). Af den grund tror jeg, at vi skal gemme et nyt møde i Ilulissat-kredsen i nogle måneder eller længere al afhængig af, hvordan krisen udvikler sig, siger han.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt