Tiltalte idømt lange foranstaltninger for hashsmugling

Sermersooq Kredsret idømte mandag syv tiltalte lange foranstaltninger i én af Grønlands største og mest omfattende sager om indsmugling af hash.
ikiaroornartoq Politi stoffer
Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
06. august 2018 16:49

Mandag afsagde Sermersooq Kredsret sin kendelse i en omfattende sag om smugling af omkring 63 kg hash ind i Grønland.

Den 29-årige Timmy Owen Zeeb blev idømt den hårdeste straf i sagen og fik fem år og otte måneders anstaltsanbringelse for indsmugling af hash samt vold og trusler. Han skal desuden have konfiskeret fire millioner kroner.

LÆS OGSÅ Tiltalte tilbageholdt i mere end et år før dom

Inunnguaq Nielsen, Minik Johnsen, Ilannguaq Kristiansen, Aputsiaq Tröndheim og Fabian Pedersen fik alle 5 års anbringelse i anstalt og konfiskeret større kontantbeløb.

De seks mænd blev dømt for organiseret indsmugling af ikke under 60 kilo hash fra Danmark til Grønland i årene 2015 til 2017. 

Den sidste tiltalte var den 27-årige Mette Thomassen, som fik tre år og ni måneders anstaltsanbringelse for medvirken til indsmugling af knap 30 kg hash.

Alle dømte og anklageren tog betænkningstid i forhold til, om de ønsker at modtage eller anke dommen.

Tilfreds anklager

Senioranklager fra Grønlands Politi, Tobias Berg, siger om sagen:

- Jeg er tilfreds med, at retten har fulgt anklagemyndighedens påstand og har fundet dem skyldige, og idømt dem længerevarende anstaltsanbringelse for omfattende indsmugling af hash, ligesom man har foretaget konfiskation af blandt andet biler, både og kryptovaluta, udtaler Tobias Berg.

LÆS OGSÅ Mistanke om hvidvask førte til hashsag

I dommen lagde kredsretten vægt på, at retten fandt det bevist, at der var tale om organiseret kriminalitet.

I præmisserne for dommer vendte kredsdommer Johanne Banke Thorup gentagne gange tilbage til, at der var indbetalt store kontantbeløb på de nu dømtes bankkonti, som de ikke kunne redegøre for.

KNR var i kontakt med flere af forsvarerne for de syv dømte, men de ønskede ikke at udtale sig. De dømte har nægtet sig skyldig i hovedanklagerne under retssagen.

De dømte personer skal fortsat være tilbageholdt, besluttede kredsretten.