Tillie Martinussen: Vi skal have et rådgivningscenter

Resursepersonerne på børne- og ungdomsområdet skal styrkes i fremtiden, for at sikre en kontinuerlig indsats på området. Det mener Tillie Martinussen, kandidat for Demokraterne til valget 12. marts, bedst kan ske med oprettelsen af et nationalt rådgivningscenter med et rejsehold.
Skrevet af Peter Troelsen
04. marts 2013 11:54

Rejseholdet skal bestå af faguddannede såsom socialrådgivere med ledelseserfaring, børne- og ungepsykologer og jura-uddannede politifolk, som tager ud til lokalsamfundene og bliver en del af hverdagen i en periode, hvor de kan rådgive og afholde kurser, når de er af sted. På den måde kan man forebygge stress og stor udskiftning ved belastede jobs i faggrupper som arbejder med socialt udsatte børn og unge. Socialrådgivere, personale på institutioner, lærere, plejefamilier og frivilligt personale kan få et fagligt løft, mens vi venter på at kunne skaffe psykologer nok til at supervisere disse faggrupper.

-Vi har i lang tid haft gang i forskellige tiltag. På det kommunale område har vi kørt frafaldsstrategi og mentorordning, og fra selvstyrets side kører man bootcamps for unge. Jeg savner et sted, hvor alle disse tiltag kunne koordineres, og den opsamlede viden kunne bruges til gavn for alle, i stedet for kun for et enkelt projekt. Det er uhyre vigtigt at holde på den viden, man opbygger på dette område, der er vigtigt for landets fremtid, mener Tillie Martinussen.

Fordelen ved et Rejsehold er, at eksperter kan støtte op om skolers ledelse, lærere, pædagoger og voksne, der arbejder i fritidslivet mm., så de får ”sidemands-oplæring” og rådgivning, mens de fungerer i deres daglige virke. Samtidig kan Rådgivningscentret fungere som videnscenter for kommunerne og Selvstyret, når de returnerer fra rejser. Det giver et mere smidigt system og mulighed for at kanalisere indsatsen de rette steder hen.

-Det er meget vigtigt, at de ansatte på et kommende rådgivningscenter behersker det grønlandske sprog, da mange af de børn, der vil være i målgruppen, måske ikke helt kan udtrykke sig på andre sprog end deres modersmål. Der findes mange veluddannede grønlandske psykologer, socialrådgivere og jurister ,der i øjeblikket arbejder i Danmark og måske mangler den rette motivation til at tage hjem og bruge deres evner til gavn for Grønland. Dem skal vi have fat i. Det vil koste i omegnen af 5 mio. kr. om året at drive et rådgivningscenter, og de penge kan man finde på ”Særlig indsats for Børn og Unge” på Finansloven, hvor der i 2010 og 2011 har været uforbrugte midler for hhv. 7 og knap 8mio. kr., forklarer Tillie Martinussen overfor knr.gl.