Thorning: Fond skal yde lån til grønlandske virksomheder

Den danske stats Vækstfond bør give lån til grønlandske firmaer for at sætte gang i Grønlands økonomi, mener statsministeren.
Helle Thorning-Schmidt på folketingets talerstol Foto © : Folketinget
07. oktober 2014 13:44

Den grønlandske økonomi har brug for at komme i hurtigere omdrejninger, og derfor bør også grønlandske virksomheder kunne optage lån gennem Vækstfonden. 

Forslaget kom fra talerstolen i Folketinget, da fra statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) tirsdag holdt sin åbningstale i Folketinget.

I talen sagde statsministeren: 

- Vi samarbejder om at styrke det færøske og grønlandske erhvervsliv. For eksempel foreslår regeringen, at Vækstfonden kan give lån til virksomheder i hele rigsfællesskabet – ikke kun til de danske.

 

40 mio. kroner til bank-kaution
Vækstsfonden er den danske stats finansieringsfond, hvor danske virksomheder i dag har mulighed for at optage lån og få rådgivning til at drive virksomhed. Og det skal grønlandske virksomheder nu også have mulighed for, mener den danske regering. 

Hos Vækstfonden regner direktør Christian Motzfeldt med, at der bliver oprettet to puljer på hver 40 mio. kroner til grønlandske og færøske virksomheder. Pengene skal være med til at dække risikoen for banker, som låner ud til en nystartet virksomhed. Det vil primært være primært Grønlandsbanken og Bank Nordic, oplyser fondsdirektøren til KNR.

Desuden vil firmaer kunne låne op til halvdelen af den samlede finansiering til en virksomhed direkte af Vækstfonden.

 

Kun til små og mellemstore virksomheder

Der er ingen krav til, hvad virksomheden beskæftiger sig med for at kunne låne hos Vækstfonden. Lånet kan blive givet helt ned til den lille enmands-forretning, der har en stærk idé, forklarer direktør Christian Motzfeldt.  

Dog må virksomheden ikke være på vej til en konkurs eller have negative regnskaber.

- Det er alle små virksomheder, der har nogle vækstplaner, og som har nogle troværdige budgetter, som viser, de kan tjene penge fremadrettet. Det er virksomheder, der har 2,3,5,10 eller 20 medarbejdere, og virksomheder, der har behov for kapital på alt imellem et par millioner kroner og helt op til 20-30 mio. kroner, siger Christian Motzfeldt.

Regeringen skal nu finde et flertal i Folketinget for forslaget. Sker det, vil grønlandske virksomheder formentlig kunne optage lån i Vækstfonden fra foråret 2015.