Thatcher ikke lige populær overalt

Margaret Thatchers død i går vækker ikke den store sorg i Argentina. Flere andre steder i verden mener man, at gårsdagens store hyldest til "Jernlayen" er stærkt overdrevet.
Skrevet af Karsten Sommer
10. april 2013 07:38

Selv blandt argentinere, der anerkender at Argentinas nederlag til Storbritanien i Falklandskrigen var med til at bringe det argentinske militærdiktatur til fald, vækker navnet Margaret Thatcher ikke varme følelser.

De husker nemlig, at Thatcher personligt godkendte at en britisk U-båd torpederede det argentinske krigsskib Belgrano, selvom den befandt sig langt fra krigszonen og ikke truede de britiske styrker. 323 unge argentinske søfolk omkom ved angrebet.

I Sydafrika mindedes mange i går, at Thatcher uden vaklen solidariserede sig med det daværende racistiske apartheidregime, energisk modarbejdede andre landes sanktioner mod det hvide mindretalsstyre, og betegnede Nelson Mandela og ANC-bevægelsen som terrorister.

Både Sydafrikas præsident Zuma og ANC er i dag yderst kortfattede i deres kommentarer til Thatchers død.

En sydafrikansk journalist skriver til gengæld på Facebook: Mandela lever længere end Thatcher. 1-0 til friheden!

Og i Chile mindes mange, at Thatcher støttede eksdiktatoren general Pinochet, da generalen blev sat i husarrest i London, og risikerede at blive udleveret til en domstol i Spanien, der ønskede at retsforfølge Pinochet for forbrydelser mod menneskeheden under det chilenske militærdiktatur.

På TV talte Thatcher dengang om, hvordan generalen, der gennemførte et blodigt kup i 1973, ifølge hende i virkeligheden havde bragt demokrati til Chile. Det er sådan noget Thatcher bliver husket for i Latinamerika.