Så er det sikkert: Vi skal til valg - men datoen er ikke klar endnu

Efter flere timers debat i Inatsisartut er meldingen nu endelig klar: Grønland skal til valg. Lige nu bliver datoen diskuteret.
- Vi har lyttet til jer. Nu mangler vi kun at finde en dato for valget, siger Kim Kielsen (S), der er formand for Naalakkersuisut. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Christine Hyldal
16. februar 2021 14:21

Efter lang tids debat i Inatsisartut er meldingen nu endelig klar: 

Grønland skal til valg.

Det står klart efter - indtil videre - tre timers debat i Naalakkersuisut. 

- Vi har lyttet til jer. Nu mangler vi kun at finde en dato for valget, siger Kim Kielsen (S), der er formand for Naalakkersuisut.

For datoen er ikke klar endnu. Ifølge oplægget skal det holdes 6. april. Men det er Inuit Ataqatigiit og Nunatta Qitornai ikke enig i. For 6. april er der også kommunalvalg og valg til menighedsrådene - og så kommer de to valg til at stå i skyggen af valget til Inatsisartut, mener de to partier. 

LÆS OGSÅ Partier: Valg til Inatsisartut og kommunerne må ikke være samme dag

Siden klokken 13 er valgoplægget været til behandling i Lovudvalget.

Derfor venter vi stadig på en dato for valget. 

I går hev oppositionen i form af Inuit Ataqatigiit, Demokraatit, Partii Naleraq og Atassut den rygende pistol frem, da de i en kortfattet pressemeddelelse oplyste, at de fire partier er gået sammen og opfordrer til, at der bliver udskrevet Inatsisartut-valg.

Inatsisartut godkendte valgoplægget - og siden klokken 11 har det altså været diskuteret. 

Kielsen: Hæng ikke med mulerne

Allerede inden politikerne begyndte at debattere, om valg nu også er en god idé, trådte Kim Kielsen (S), formand for Naalakkersuisut op på talerstolen.

- Jeg vil sige tak til jer alle for det samarbejde, vi har haft. Der er forskellige opfattelser, meninger og holdninger, men de gode resultater, vi har opnået, har I alle sammen været med til.

- Uanset hvad der sker, skal vi ikke være kede af det og hænge med mulerne, men respektere flertallets holdning, sagde Kim Kielsen.

Siumuts nye formand Erik Jensen erkendte fra talerstolen, at landets største parti er ansvarlig for, at oppositionen kræver valg. 

LÆS OGSÅ Siumut: Når ikke engang sportsfolk må rejse, er det ikke tid til valg

Han ønsker sig ellers ikke noget valg lige nu, har han tidligere sagt - men når nu et flertal i Inatsisartut ville have et valg, "så vil partiet ikke flygte fra deres ansvar", sagde han.  

Ifølge en meningsmåling, som blev offentliggjort i sidste uge, står det største oppositionsparti Inuit Ataqatigiit til stor fremgang: IA vil ifølge målingen blive landets største parti med 38,4 procent af stemmerne. 

Det svarer til, at IA alene ville sætte sig 13 af de 31 pladser i Inatsisartut.

LÆS OGSÅ IA stormer frem i ny meningsmåling

Valget bliver udskrevet efter to ugers intens rumlen i Naalakkersuisut og internt i Siumut.

I sidste uge skred Demokraatit ud af koalitionen - og derfor stod Siumut og Nunnata Qitornai pludselig alene i en mindretalsregering. De havde blot 11 mandater ud af de 31 i Inatsisartut.

Dermed var oppositionen i klart flertal: De fire partier sad på 19 pladser ud af de 31.

Der var sidst valg i Grønland i foråret 2018. Det næste valg skal have fundet sted senest i 2022.