Sundhedskommission: Sygeplejersker flygter fra faget

Sygeplejersker forsvinder fra sundhedsvæsenet. Og hvis man ikke får rettet op på arbejdsforholdene, ser fremtiden meget dyster ud, siger formanden i sygeplejerskernes fagforening.
Der bliver færre og færre sygeplejersker i sundhedsvæsenet. Flere og flere er vikarer og bliver ikke i væsenet, da det simpelthen er for hårdt.
Skrevet af Kim Hinrichsen
25. maj 2023 07:20

I et sundhedsvæsen med i alt 1600 ansatte har der været 1500 nyansættelser det seneste år.

Det viser tal fra Sundhedskommissionens betænkning, som udkom mandag.

Særligt blandt sygeplejerskerne er der stor udskiftning. 53 procent af de uddannede, grønlandsktalende sygeplejersker er ikke længere i faget og er flygtet til andre brancher.

Vi kan simpelthen ikke vente længere

En af dem er Louise Olsen, som heller ikke kunne holde til at være sygeplejerske i et sundhedssystem, hvor det står så skidt til. I dag er hun i stedet selvstændig øjenbryn- og vippekosmetolog

- Når man arbejder så mange timer til hverdag, er man udmattet, når man kommer hjem. Jeg ville ikke være sådan en mor. Og som fastansat skal man konstant træne de nye ansatte, det bliver trættende at lave det gentagende arbejde.

Og hun er langt fra alene. Det fortæller formanden for sygeplejerskernes fagforening, Peqqissaasut Kattuffiat, Ken Hansen:

- Der er rigtig mange som ikke trives i deres job. De har simpelthen for travlt. De har for mange opgaver og især de fastansatte har alt for mange opgaver. 

Og der er i den grad tale om en ond spiral. For det er særligt den store udskiftning, som er med til at stresse de fastansatte i sundhedsvæsenet – som så igen leder til endnu større udskiftning:

- Så har de denne her evindelige oplæring af nye ansatte. Fordi der hele tiden kommer nye, skal man hele tiden introducere folk. Det er rigtigt belastende for de fastansatte hele tiden at skulle varetage den opgave.

Ken Hansen peger på bedre løn, karriereudvikling, samarbejde med udenlandske sygehuse og så selvfølgelig et bedre arbejdsmiljø, hvis sygeplejerskerne skal lokkes tilbage til faget - og blive i det. 

Og det skal ske her og nu – ellers får vi ikke vendt den udvikling, som allerede er i gang, siger han:

- Så kigger vi ind i nogle rigtig dystre udsigter, hvis vi ikke får brudt den cirkel nu. Nu er sundhedskommissionens anbefalinger kommet, og de skal eksekveres hurtigst muligt. Vi kan simpelthen ikke vente længere.

Spørger man Louise Olsen, så har hun også svært ved at forestille sig, at vende tilbage til det grønlandske sundhedsvæsen, hvis der ikke bliver rettet op på arbejdsforholdene for de ansatte:

- Jeg har allerede oplevet min kæmpe frihed her, jeg kunne ikke forestille mig på nuværende tidspunkt at skulle vende tilbage.