Sygeplejerske om mulig overenskomst: Vi vil ikke miste vores frihed

Sygeplejersker kan miste deres afspadsering, hvis ny overenskomst bliver vedtaget. Timerne skal de i stedet have udbetalt. Kritisabelt, siger sygeplejersker på DIH i Nuuk.
Ninna Thorngaard har valgt at holde orlov i et halvt år. Foto © : KNR
19. februar 2020 16:34

- Jeg synes, at det er en rigtig rigtig dårlig idé, siger Ninna Thorngaard, der er operationssygeplejerske på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk om den nye overenskomst, der er til afstemning.

Hun udtaler sig efter, at der 31. januar landede en overenskomstaftale mellem selvstyret, kommunerne og Sundhedskartellet, PKK.

Aftalen skal gælde fra i år og fire år frem, og nu skal resultatet godkendes af medlemmerne ved en urafstemning.

Hvis aftalen bliver vedtaget, betyder det, at sygeplejersker som Ninna Thorngaard ikke kan holde den afspadsering, som hun har optjent i forbindelse med tilkalde- og døgnvagter. Hun kan udelukkende få pengene for timerne udbetalt. Det er det Ninna Thorngaard er utilfreds med.

Normalt arbejder hun som operationssygeplejerske 40 timer om ugen. Udover det er mindst 16 tilkaldstimer. Det vil sige i alt 56 timer om ugen.

Holder orlov

- Det er en frihed, jeg har optjent, og jeg har ikke længere mulighed for at gøre brug af den. Så jeg bliver også nødt til at overveje min arbejdsforhold her, siger Ninna Thorngaard, der har boet i Grønland i tre år. 

Derfor har hun taget en vigtig beslutning:

- Min plan er at holde orlov i et halvt år, og så bliver jeg nødt til at tænke over de forhold, som jeg har fået stillet i udsigt her. Frihed er vigtigere for mig end penge, siger hun.

LÆS OGSÅ Overenskomst til afstemning: Sygeplejerskers grundløn stiger med 5,5 procent over fire år

Ninna Thorngaard og hendes kollegaer har 200-300 afspadseringstimer optjent fra tilkalde- og døgnvagter. Det svarer til seks til syv ugers afspadsering.

- Jeg har jo brugt dem (tiden red.) til at holde kontakten med min familie i Danmark, og det er nødvendigt, når man er så langt væk hjemmefra. Jeg har gamle forældre, jeg har tre børn, og dem skal jeg se engang i mellem, for at jeg kan arbejde her i Grønland, siger Ninna Thorngaard.

Anæstesisygeplejersker har 40 timer om ugen + 48-54 tilkaldetimer. Det vil sige otte timer om dagen i fem dage og resten er tilkaldevagter fra hjemmet. Det er anæstesisygeplejerskerne, der bliver mest ramt af den nye overenskomst, hvis den bliver vedtaget.

Dikteret ovenfra

Anæstesisygeplejerske Helle Berg er også utilfreds med mulig udsigt til udbetaling i stedet for afspadsering:

- At blive dikteret ovenfra uden at være involveret er meget uheldigt, siger hun. 

- Jeg mister min frihed til at bestemme hvornår, jeg vil have mine penge udbetalt, og hvornår jeg vil bruge afspadsering.

Foto © : KNR

Anæstesisygeplejerske Helle Berg.
 

Overenskomsten er i det hele taget en fejl, mener Ninna Thorngaard. 

- Overenskomsten har handlet om regkruttering og fastholdelse. Og der synes jeg bare, at de fejler rigtig meget, fordi at forholdene for mig bliver så forringet, at jeg bliver nødt til at kigge efter noget andet.

Sunhedskartellet forstår kritikken

Formanden for Sundhedskartellet, Ken Jensen, har forhandlet den nye overenskomst på plads. Han kan ikke oplyse, hvor mange timer, sygeplejerskerne nu skal have udbetalt i stedet for at afspadsere. Det er nemlig meget individuelt, siger han. 

Som reglerne er nu, har sygeplejerskerne ret til at få optjente timer udbetalt. De har også mulighed for at aftale med deres leder, at de kan afspadsere timerne - men det er ikke noget, som de har ret til. Men hvis overenskomsten bliver vedtaget, er det kun muligt at få timerne udbetalt. Ifølge Ken Jensen ønskede arbejdsgiveren muligheden for afspadsering fjernet i den nye overenskomst.

LÆS OGSÅ Enighed om ny overenskomst på sundhedsområdet

Han kan dog forstå sygeplejerskernes kritik.

Derfor kæmpede han også for at holde muligheden for at afspadsere optjente vagttimer åben.

- Jeg kan godt forstå kritikken. Det er derfor, at vi som fagforening forsøger at holde denne mulighed åben stadigvæk. Det er rigtigt vigtigt for os, at vi kæmper for alle medlemmerne, og det vil vi altid gøre. Derfor har vi også lagt det pres og den energi, vi har kunnet, i forhold til at få en evalueringsperiode, siger Ken Jensen.

Forhandlingsparterne har aftalt, at den nuværende ordning fortsætter frem til 1. oktober 2020.

I perioden vil den løbende blive evalueret.