Overenskomst til afstemning: Sygeplejerskers grundløn stiger med 5,5 procent over fire år

Sygeplejersker og andre indenfor sundhedssektoren får også mulighed for to ugers ekstra forældreorlov.
Skrevet af Kathrine Kruse
07. februar 2020 14:24

Sundhedskartellet PPK, som repræsenterer syv faggrupper, og hvis overenskomst lønner knap 700 ansatte i den grønlandske sundhedssektor, har fredag i sidste uge indgået en overenskomst.

Den skal gælde fra i år og fire år frem, og nu skal resultatet godkendes af medlemmerne ved en urafstemning.

Temaet for forhandlingerne har været rekruttering og fastholdelse. Og formanden for PPK mener, at resultatet afspejler målet.

I aftaleperioden på fire år stiger grundlønnen for sygeplejersker med 419,17 kroner hvert år. Det svarer til en lønstigning på i alt cirka 1677 kroner på fire år. Det svarer til en lønfremskrivning på cirka 5,5 procent på grundlønnen over fire år

To ugers ekstra forældreorlov med løn

Sygeplejersker og andre faggrupper indenfor sundhedssektoren får forældreorlov, der bliver to uger længere, end hvad andre får ret til gennem en lovændring.

Den nye lovændring, der gælder fra i år, betyder, at offentligt ansatte får ret til barsel og forældreorlov, der tilsammen kan vare 38 uger.

Mens personalets bidrag til pension forbliver på den samme procentsats som nu, stiger arbejdsgiverens bidrag til personalets pensionsopsparing til 10,5 procent af lønnen. Det er en stigning på en halv procent.

LÆS OGSÅ Enighed om ny overenskomst på sundhedsområdet

Og det vil hjælpe på begge parters ønske om, at medarbejderne bliver længere i den grønlandske sundhedssektor og i øvrigt på at tiltrække nye kolleger her til landet, mener sundhedskartellets forhandlingsleder.

- I sig selv er det at få en god barselsorlov indenfor vores område med til at fastholde og få folk til at vælge faget. Så det ser vi helt klart som et aktiv til, at man både kan rekruttere og fastholde folk, siger Ken Jensen.

En anden forbedring, der skal hjælpe på rekruttering og fastholdelse er, at sundhedskartellets medlemmer får ret til at søge kursustilskud hvert år. I den gamle overenskomst var det kun muligt at søge et tilskud hvert andet år.

Urafstemningen bliver holdt i marts.