Sydgrønland ønsker sig en kanal

Der er mange fjorde i Grønland, og det kan nogle steder betyde en lang sejlads, når man sejler fra by til by på kysten. 
Skrevet af Jørgen Semionsen
07. juni 2017 11:20

Naalakkersuisut er blevet pålagt af Inatsisartut at arbejde for at finde muligheder for at anlægge kanaler for at forkorte vandvejene og gøre sejlads mere sikkert.

Og nogle af de søfarende mener, at der er et stort behov.

- Dermed vil der være en vandvej, selv når storisen kommer. Det ville forkorte vejen, og der ville blive sparet meget benzin. Derfor ville det være godt med en kanal, siger Anda Jakobsen, der ofte sejler på ruten fra Qaqortoq til Aappilattoq i forbindelse med sit arbejde. 

Storisen driller

Der er omkring 50 km med båd fra Qaqortoq til Alluitsup Paa. Hvis der blev anlagt en kanal i Itilliarsuk, ville det blive omkring 19 kilometer kortere.

- En stor del af året er det vanskeligt at sejle i området ved Qaqortoq på grund af storisen, siger Kelly Berthelsen fra Inuit Ataqatigiit, der har sat anlæggelsen af en kanal på Itilliarsuk på dagsordenen i Inatsisartut.

- Hvis der blev anlagt en kanal i Itilliarsuk ville det forkorte vejen fra Nanortalik til Qaqortoq. Og det ville skabe større sikkerhed i forhold til storisen, siger han.

Vil undersøge flere mulige kanaler

Da hans forslag om anlæggelsen af en kanal i Itilliarsuk var til behandling i Inatsisartut, resulterede det i at Naalakkersuisut pålægges at foretage undersøgelser for flere mulige kanaler, da der er flere steder, hvor der med fordel kan anlægges kanaler.

- Jeg betragter det som et skridt frem. I Grønland er der selvfølgelig mange overgangssteder mellem fjordene, så det ville være en lettelse hvor som helst. Men som sydgrønlænder håber jeg selvfølgelig, at Itilliarsuk bliver en af de første, siger Inatsisartutmedlem Kelly Berthelsen.

Naalakkersuisut blev af Inatsisartut pålagt at undersøge mulige kanaler i Grønland. Til næste år vil mulige miljøpåvirkninger også blive undersøgt.