'Svært at benægte handicaptalsmands kritik'
Lange svartider, ufaglige argumenter og manglende uddannelse hos sagsbehandlerne. Sådan lyder handicaptalsmands, Christina Johnsens, kritik af landets kommuner, når det kommer til håndtering af handicapsager. Og i Qeqertalik Kommunia er borgmester Ane Hansen langt hen ad vejen enig i handicaptalsmandens kritik.
- Det er meget svært at benægte handicaptalsmandens budskab, siger hun og fortæller, at alle borgere - også dem med handicap - bliver ramt, når kommunen skal spare. Ifølge Ane Hansen opstår der ofte problemer med sagsbehandlingen, når det eksempelvis drejer sig om børn med handicap.
I de tidlige år er der et tæt samarbejde mellem de sociale myndigheder og forældrene, men det samarbejde ophører, når barnet starter i skole. Her bliver sagsbehandlingen ofte både langsom og kompliceret, fortæller hun.
- Når barnet starter i skole, bliver det en ny situation, selvom der er tale om samme barn. Derfor har vi igangsat et arbejde med at gøre det mindre kompliceret, siger Ane Hansen.
LÆS OGSÅ Kommuner afviser kritik fra handicaptalsmand
Kritikken skal med i finanslovsforhandlinger
Og naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Doris J. Jensen, har også lyttet til handicaptalsmandens kritik.
- Jeg forstår godt, at borgere med handicap oplever kontakten til kommunen som besværlig og derfor klager over kommunes manglende midler, siger Doris J. Jensen og påpeger, at det er vigtigt, at kritikken og de handicappedes vilkår bliver taget med, når der skal forhandles finanslov for 2019.
Samtidig erkender hun, at problemerne i nogle kommuner er så store, at de ikke bliver løst fra den ene dag til den anden.
- Nogle opgaver tager længere tid, og det er vigtigt, at vi i Naalakkersuisut arbejder godt sammen med kommunerne. At vi forstår hinanden godt, og vi opnår en god dialog.
Senest 15. november skal Inatsisartut vedtage finansloven for 2019.
LÆS OGSÅ Kommuner skal ind i handicapdebatten