Naalakkersuisoq for Sundhed, Kirsten Fencker oplyser, at eventuelle bevillinger til sundhedsvæsenet fra Naalakkersuisut tidligst kan debatteres ved Inatsisartuts forårssamling i 2023.Foto: Emil Stach / Naalakkersuisut

Sundhedskommissionen: Sundvæsenet mangler 800 millioner kroner til renovering og nybyggeri

Naalakkersuisoq for sundhed, Kirsten Fencker, tager det til efterretning, at der på landsplan er efterspørgsel på modernisering af sundhedsvæsenets bygninger og udstyr.

Sundhedsvæsenet skriger efter nye penge. Sundhedskommissionen, der efter planen skal aflevere en rapport i slutningen påpeger, at Sundhedsvæsenet har hårdt brug for modernisering af en række af sundhedsvæsenets bygninger og udstyr.

Det kom frem under sundhedskommissionens pressemøde sidste uge.

Sundhedskommissionen

Oprettelsen af en sundhedskommission blev til efter et forslag fra Samarbejdspartiet på efterårssamlingen i 2019, hvor forslaget fik bred opbakning i Inatsisartut.

Der er afsat seks millioner kroner til kommissionens arbejde. 

Sundhedsvæsenet er den tungeste post på finansloven. I år er der afsat 1,6 milliarder kroner til netop dét. 

Corona forsinkede kommissionen. Især er dataindsamling blevet forsinket på grund af corona.

Det var meningen, at kommissionen skulle rundt i hele landet, men det er indtil videre kun blevet til Kommune Kujalleq og Avannaata Kommunia. 

Kommissionen var på vej til Kommune Qeqertalik, da de måtte vende om på grund af corona. 

Den endelige rapport med anbefalinger til Inatsisartut er færdig senere i år.

Der er i følge Sundhedskommissionen brug for et nyt landshospital. Nyt operationsafsnit i Sisimiut og flere nye patienthoteller.

Remsen er lang, når det kommer til sundhedsvæsenets ønsker til forbedring. Og Sundhedskommissionen har i sin midtvejsrapport opgjort behovet til udstyr og renovering af sundhedsvæsenets bygninger.

- Der er lige nu brug for mere end 800 millioner kroner til renovering i sundhedsvæsenet, sagde advokat Ulrik Blidorf, der er formand for sundhedskommissionen.

LÆS OGSÅ Sundhedskommission: Den største overraskelse er udskiftning i personalet

Sundhedskommissionen er nedsat af Naalakkersuisut, og skal efter planen aflevere en endelig rapport i slutning af året. En rapport, der skal belyse, hvad der til for at gøre Sundhedsvæsenet bedre end det er i dag.

Sidste uge fremlagde kommissionen en midtvejsrapport. Her kom det frem, at det ikke er ligetil at gøre sundhedsvæsenet bedre.

- Det ligger ellers ikke på vores bord, men vi ikke kan se bort fra det og må påpege det, sagde Ulrik Blidorf under pressemødet den 24. marts.

LÆS OGSÅ Sundhedskommissionen er endelig kommet i arbejdstøjet

Ifølge kommissionens hidtidige rapport er der blandt andet lige nu behov for at etablere et landshospital i Nuuk for 489 millioner kroner, nyt operationsafsnit og et nyt fødeafsnit i Sisimiut til 35 millioner kroner og indkvarteringsmuligheder for patienter i Ilulissat til 27 millioner kroner.

- De folkevalgte, altså Inatsisartut og Naalakkersuisut, skal sætte dette på prioriteringsliste, sagde Ulrik Blidorf.

Det er dog ikke tid lige nu, mener Naalakkersuisoq for Sundhed, Kirsten Fencker (N).

- Vi tager det indtil videre til efterretning. Den endelige rapport bliver fremlagt sidst på året, og det er først dét, vi politisk skal debattere, hvad kommissionen er nået frem til, siger Kirsten Fencker.

Sundhedskommissionens endelige rapport skal efter planen være færdig ved dette års udgang.

Kirsten Fencker oplyser derfor, at eventuelle bevillinger til sundhedsvæsenet fra Naalakkersuisut tidligst kan debatteres ved Inatsisartuts forårssamling i 2023.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl