Suloraq med på køreplanen

Med den nye køreplan, der træder i kraft pr. 14. januar 2013, betjener Nuup Bussii også den nyeste del af Nuuk, området Suloraq i Qinngorput. Der er dog endnu ingen betjening af de små 1000 indbyggere i aftentimerne og i weekenden efter lørdag kl. 14.00.
Skrevet af Peter Troelsen
03. januar 2013 11:54

Nuuk er i en rivende udvikling, nye boligområder opstår længere og længere fra arbejdspladserne i bymidten, og det giver Kommuneqarfik Sermersooq og Nuup Bussii store udfordringer. Der er i øjeblikket gang i en større undersøgelse af de trafikale forhold i byen, hvor kommunen, busselskabet og COWI kigger infrastrukturen i kortene.

-Vi afslutter undersøgelsen i løbet af kort tid, og så skal resultaterne behandles fra politisk hold i kommunalbestyrelsen. Når de har færdiggjort deres arbejde, vil vi implementere deres konklusioner i vores køreplaner. Med hensyn til området i Suloraq kunne vi simpelthen ikke vente på politikernes resultater, så vi har lavet en foreløbig løsning, så beboerne bliver betjent i døgnets mest travle timer, fortæller direktøren for Nuup Bussii Michael Driefer til knr.gl.

Også etableringen af Nuuk Center har givet Nuup Bussii nye og store udfordringer, men de fleste af dem er også løst ved en ny linjeføring af bus 1A. Frem for at køre gennem midtbyen kører den bus fremover omkring Katuaq og videre til Nuuk Center, hvor passagererne ikke længere behøver at passere vejen for at komme i centerets butikker.

-Det har været en stor overraskelse for alle, at der har været så stor en tilstrømning til Nuuk Center, men vi har fået lavet en glimrende og holdbar løsning med bus 1A. Jeg ved godt at bussen kun kører i dagtimerne, men vi har fået dækket et hul i vores plan. Så er det op til politikerne, om vi kan få flere afgange både til Suloraq og til den rigtige side af Nuuk Center, siger Michael Driefer.

Langt størsteparten af indbyggerne på Suloraq er ansat ved selvstyret eller i Arktisk Kommando, og det betyder, at de er meget afhængige af offentlig transport til og fra deres arbejdspladser. Det faktum at bus 1A ikke kører om aftenen og i weekenden og har fået en ny linjeføring, betyder nye udfordringer for beboerne. Personalet i Arktisk Kommando skal fremover skifte bus for at komme på arbejde, og pædagogerne, sygeplejerskerne og andre med skæve arbejdstider må affinde sig med turen op af byens stejleste bakke om aftenen og i weekenderne.

-Jeg er godt klar over at turen op af Suloraq i snestorm med et par indkøbsposer ikke er særlig sjov, men vi har vurderet, at vi måtte lave en midlertidig løsning for beboerne derude. Den er ikke fremragende, men jeg er ret sikker på, at der bliver sat pris på vores initiativ. Resten er altså op til kommunens folk at bestemme. Jeg håber på, at vi snarrest kan implementere nye tiltag i vores køreplaner, men der er altså også en risiko for, at det kræver nye anlægsinvesteringer, og den slags tager den tid, det tager, forklarer Michael Dreifer fra Nuup Bussii.