Sukkerafgiften er afskaffet: Sådan påvirker det dig

Det glæder detailhandlen, at det nu bliver billigere for forbrugerne at handle efter sukkervarer. Selv kommer de ikke til at miste penge på det.
- Det kommer selvfølgelig til at have en positiv indvirkning på prisen, idet vi har fjernet de afgifter, som der ellers havde været tilkoblet de enkelte produkter, siger indkøbschef for Brugseni, Randi Vestergaard Evaldsen. Foto © : KNR
22. januar 2024 07:56

Du har måske allerede bemærket det. Prisen på sukker er sat ned.

Det sker efter naalakkersuisut fredag 12. januar meldte ud, at de ville afskaffe sukkerafgiften.

Derfor er varer som sukker, glukose og sirup blevet billigere. Det gælder produkter som flormelis, brun farin og forskellige sirupprodukter.

Det gælder dermed ikke det nye udvalg af sodavand, Haribo-slik eller saftevand. 

Det fortæller indkøbschef for Brugseni Randi Vestergaard Evaldsen til KNR.

- Det kommer selvfølgelig til at have en positiv indvirkning på prisen, idet vi har fjernet de afgifter, siger hun.

Også ved KNI har varerne fået et nyk nedad, og det glæder direktøren for HR kommunikation, Juliane Henningsen Heilmann.

- Det er en glædelig nyhed for kunderne, siger hun.

Opfordring til Selvstyret

Begge kæder har handlet varer ind med afgifter på, som nu skal sælges til den nedsatte pris, og dermed mister de en bunke penge. KNI har især mange varer på lager i Nordgrønland. 

Dog planlægger de at kontakte selvstyret for at se, om de kan få refunderet de penge. Derfor kommer afskaffelsen af afgiften ikke til at koste detailhandlen penge. 

KNI begyndte at sætte priserne på varer ned i løbet af sidste uge. Juliane Henningsen Heilmann fortæller, at der er tale om 68 butikker rundt omkring i landet, som skulle justere priserne.

Hos Brugseni er det 57 produkter, der nu ikke længere er sukkerafgift på. Heraf er det sukker, de sælger mest, mens de forskellige arter af sirup ikke er en stor del af omsætningen.

Randi Vestergaard Evaldsen forklarer, at sukker udgør en lille del af den samlede pakke af fødevarer med forskellige afgifter på, og derfor har hun en opfordring til naalakkersuisut:

- Jeg vil sige, at det er positivt, at man fjerner en afgiftsgruppe, som betyder så meget for befolkningen, men vi godt kunne tænke os, at man går ind og kigger på alle afgifterne, og tager en beslutning om, hvad der påvirker befolkningen allermest.