SU'en bliver mindre og mindre værd

Siden 2005 har SU'en herhjemme været fastfrosset på 4500 kroner pr. måned. Men da fødevarepriserne siden 2008 er steget med næsten tyve procent, og huslejepriserne i samme periode er steget med knap 28 procent, har de studerende i dag sværere og sværere ved at klare sig økonomisk gennem deres studier.
Skrevet af Mads Ullerup
24. februar 2013 13:06

Qarsoq Høegh-Dam er næstformand i den akademiske studenterforening KISAQ og kender alt til problemet.

- Det siger sig selv, at hvis man fik studiestøtte i 2005, så ville den have været meget mere værd end hvis man får den i dag i 2013, siger Qarsoq Høegh-Dam.

Qarsoq Høeg-Dam er i gang med en kandidatuddannelse på Ilisimatusarfik i Nuuk, og han må som mange af sine medstuderende have et job ved siden af studiet for at få sin hverdag til at hænge sammen økonomisk.

KNR spurgte i dag Naalakkersuisoq for Uddannelse, Palle Christiansen, om årsagen til at den grønlandske SU ikke er blevet forhøjet siden 2005.

- Det forholder sig sådan, at SU hører under en tilskudskonto på finansloven, og det betyder, at det er noget, der bliver godkendt i Inatsisartut, når finansloven bliver vedtaget, og der har ikke været ønske fra nogen partier om at få forhøjet det nuværende beløb, siger Palle Christiansen.

Naalakkeruisut har i forvejen fokus på at få så mange grønlandske studerende gennem systemet som muligt. Hvordan kan det så være, at man ikke gør noget for at justere studiestøtten?

- Det er selvfølgelig en uheldig tendens, men det man også skal huske, er, at vi står i den situation, at vi både skal have flere studerende gennem uddannelsessystemet, men vi skal også overholde de budgetter, vi har i øjeblikket, og der er ikke tilført synderligt mange flere ressourcer til uddannelsesområdet, så hvis vi skal ud og finde flere penge til SU, bliver vi nødt til at tage dem fra andre steder, siger Naalakkersuisoq for Uddannelse.

I går aftes afholdtstudenterforeningen KISAQ et debatmøde på Ilisimatusarfik om de studerendes voksende økonomiske udfordringer med en fastfrosset SU og generelt stigende leveomkostninger.

På baggrund af gårsdagens debat inviterer Qarsoq Høegh-Dam nu politikerne til at gå i dialog med de studerende.

- Vi er kommet meget langt med at diskutere problematikken, og vi håber, at vi kan komme til at diskutere emnet med den kommende regering. Der er nemlig en kæmpe problemstilling her, der skal tages op, hvis man gerne vil have uddannet folk, siger Qarsoq Høegh-Dam.

Ved siden af SU'en tilbydes den studerende dog et engangslån på 10.000 og et semesterlån på 6000 kroner.