Studerende: Systemet behandler os som udefrakommende

Det er for besværligt for studerende i Danmark at få lov at stemme til valget til Inatsisartut. Det mener Avalaks formand Hans Peder Kirkegaard, der i går sammen med det Grønlandske Hus i København var vært for et vælgermøde for grønlændere i Danmark.
Skrevet af Martine Lind Krebs
28. februar 2013 06:39

Når unge grønlændere flytter til Danmark for at tage en uddannelse, mister de automatisk stemmeretten i Grønland, med mindre de søger om at beholde den. Men nåede man ikke at få søgt inden den 19. februar, så klapper fælden, og man kan ikke stemme ved valget 12. marts. Og den situation er der flere studerende, der står i. Det står klart efter gårsdagens vælgermøde i Det Grønlandske Hus i København, hvor Demokraternes kandidat Jens B. Frederiksen bad de fremmødte studerende række hånden op, hvis de havde fået skrevet sig på valglisten.

Selv om langt de fleste kunne svare ja, så var der en god andel, der ikke havde registreret sig som vælgere. Avalaks formand, Hans Peder Kirkegaard, mener, at processen er alt for besværlig.

-Det virker uoverskueligt, når man ikke har sat sig ind i det. Rent praktisk skal man udfylde en formular, underskrive den og sende den. Hvis man bare kunne sende en email eller et eller andet nemt, så ville der være flere, der stemte, siger han.

Han så hellere, at studerende beholdt valgretten, mens de læser i Danmark.

- Systemet behandler os som udefrakommende . Det ville være godt, hvis systemet så os som grønlændere, selv om vi er ude for at studere, siger Hans Peder Kirkegaard.

Demokraternes Anda Uldum stillede under forårets samling et forslag om, at de demokratiske rettigheder for studerende i Danmark skulle forbedres. Det førte til at fristen for optagelse på valglisterne blev ændret fra 6 til 3 uger. Samtidig lovede Naalakkersuisut at se nærmere på at forbedre de studerendes demokratiske rettigheder.

Ifølge Demokraternes formand Jens B. Frederiksen vil Demokraterne arbejde for, at studerende slet ikke mister deres valgret, når de flytter til Danmark for at tage en uddannelse.

Omkring 90 mennesker var mødt op ved gårsdagens vælgermøde i København. Der blev desuden afholdt vælgermøde i Århus tirsdag aften.