Strengere sikkerhedskontrol fra EU forhindret

Det er i sidste sekund lykkedes den danske Trafikstyrelse at overbevise EU om, at flyvninger mellem Grønland og Danmark ikke skal underlægges strengere sikkerhedskontrol.
Skrevet af mlk
03. juni 2013 07:48

Bus mellem fly og lufthavnsterminal. Ekstra sikkerhedskontrol. Og ingen mulighed for at tjekke bagagen ind hele vejen. Sådan kunne virkeligheden have set ud for Air Greenlands passagerer i Kastrup Lufthavn, hvis ikke det i sidste uge var lykkedes Trafikstyrelsen at nå til enighed med EU omkring sikkerheden på flyvninger mellem Grønland og Danmark.

Problemet var opstået, da EU-myndigheder under et kontrolbesøg i Billund lufthavn sidste år blev opmærksom på, at passagerer fra Færøerne blev håndteret som om de var EU-passagerer, selv om Færøerne ikke er medlem af EU.

Forskellen er, at passagerer fra tredje lande ikke må blandes med de passagerer i afgangshallen, som er sikkerhedsgodkendt til flyvninger til EU. Og da Grønland heller ikke er et EU-land skulle der ligeledes strammes op på sikkerheden i Kastrup, lød kravet fra EU.

Men på et møde i Bruxelles i torsdags lykkedes det den danske Trafikstyrelse at overbevise EU om en undtagelse for Grønlands og Færøernes vedkommende.

Før en aftale ligger helt fast, skal EU dog på kontrolbesøg i Kangerlussuaq og Vágar Lufthavn.