Lovforslag: Strammere krav til opbevaring af våben

Våben og ammunition skal i fremtiden være opbevaret adskilt. Det skal skabe større sikkerhed, fremgår det af et lovforslag, der skal ændre våbenloven for Grønland.
12. december 2018 15:37

En række tragiske hændelser de senere år, hvor især børn er kommet til skade af vådeskud, får nu politikerne til at ville stramme reglerne for opbevaring af våben.

Det fremgår i et lovforslag, der skal ændre på våbenloven for Grønland.

Ifølge politimesteren i Grønland, Bjørn Tegner Bay, er årsagen til flere vådeskudsulykker, at rifler og geværer har været opbevaret ’lemfældigt’.

LÆS OGSÅ Aldersgrænse for våben på vej

I flere ulykkestilfælde har ejerne ikke haft deres våben låst sikkert væk, ligesom gevær eller rifler har været opbevaret sammen med ammunitionen.

Politimesteren kan i dag bestemme, at en række særligt farlige våben, som for eksempel pistoler eller automatvåben, skal opbevares på en særligt sikker måde.

Men loven sætter ingen regler for opbevaring af for eksempel almindelige jagtvåben som gevær og rifler. Og det er nu det, som både Naalakkersuisut, den danske justitsminister og Grønlands Politimester ønsker at ændre.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil stramme våbenloven

LÆS OGSÅ Politi: Niårig døde af vådeskud

Politikerne sætter med forslaget ikke konkrete krav til særlige skabe eller steder, hvor våben fremover må være opbevaret. Dog står der i forslaget:

"Skydevåben skal opbevares adskilt fra ammunition, f.eks. ved, at ammunitionen opbevares i en skuffe eller et aflukke adskilt fra skydevåbnet."

Og så skal ejeren vide, hvis våbnet bliver flyttet fra opbevaringsstedet:

"Våbnet må ikke frit kunne borttages og anvendes uden ejerens medvirken."