Storskalaloven vedtages uden om Siumut

I morgen bliver Storskalaloven, der bliver kaldt historisk for Grønland, vedtaget. Men uden om landets store oppositionsparti.
06. december 2012 17:12

Siumutsidder på 12 ud af 31 mandater i Inatsisartut, og de vil hverken stemme for eller imod Storskalaloven, der blev. 2 behandlet i eftermiddag.

- Stemmer vi ja eller nej til et lovforslag, er det fordi lovforslaget er færdig. Men det føler vi ikke dette lovforslag er, siger Siumuts formand Aleqa Hammond.

Hendes parti mener for det første, at der er for mange ting i loven, der ikke er blevet grundigt belyst, og så er ét døgn al for kort tid mellem 2. og 3.behandlingen, mener de, fordi lovteksten nu er blevet justeret på 21 forskellige punkter.

Formanden for Naalakkersuisut så da også hellere et samlet Grønland bag loven:

- Jeg synes selvfølgelig det er fint at vi får den vedtaget. Jeg synes stadigvæk det er ærgerligt at det ene oppositionsparti ikke er med, lyder det i dag fra Kuupik V. Kleist.

Men specielt usædvanligt synes han ikke det er at vedtage en lov af den kaliber uden fuld opbakning. Tværtimod synes han det er den position, Siumut har indtaget, der er usædvanlig:

- Det er meget usædvanligt at man ikke danner sig ebn holdning for eller imod, siger han.

Men kan landets leder slet ikke frygte, hvilket signal det sender til omverdenen, ikke mindst potentielle investorer, at Grønland står splittet på det her område, spurgte Radioavisen ham?

- Jeg tror, at det man forholder sig til, er de konkrete rammer, der bliver vedtaget. Og ikke hvem der har vedtaget dem, lyder det kortfattede svar fra Kuupik V. Kleist.

Og meget mere forholder Siumut-formanden sig heller ikke til det spørgsmål.

- Jegtror det er meget vigtigt at påpege, at det her er et demokratisk samfund, og det er vigtigt at man kan have et anderledes forhold til et givent lovforslag end bare koalitionens. Det er vores styrke, siger Aleqa Hammond til den del af sagen.

Koalitionen har ellers gjort sit til at få Siumutterne med på vognen, mener Kuupik V. Kleist:

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne inden for mulighedernes rammer. Vi kunne selvfølgelig også godt have valgt at udsætte den, men det ville i givet fald være en udsættelse på ubestemt tid, og det ville i givet fald også være en udsættelse af de reformer, vi skal igang med i Grønlands økonomiske strukturer og for erhvervslivet, siger Kuupik V. Kleist.

Men efter 2.behandlingen af lovforslaget i dag står det soleklart, at det i morgen bliver vedtaget med koalitionens samt Atassuts stemmer.

Hvorvidt der med vedtagelsen så også bliver politisk ro på storskala-området i den kommende tid, kan måske tolkes ud af følgende svar:

- Jeg kan i hvert fald hermed sige, at storskalaprojekter og råstofprojekter bliver valgtema, forsikrer Aleqa Hammond.

I morgen bliver Storskalaloven, som bliver kaldt historisk for Grønland, vedtaget. Men uden om landets store oppositionsparti.

3. behandlingen af storskalalovforslaget finder sted i morgen.