Storskala på klimatopmøde

På klimakonferencen COP 18 i Qatar kæmper Grønland netop nu en kamp på to fronter.
Skrevet af Mads Ullerup
05. december 2012 16:42

På den ene side skal Grønland sammen med Danmark overbevise det internationale samfund om at CO2-udledningen på verdensplan skal sænkes.

Og på den anden side skal Grønland sikre en længe ventet underskrift, der betyder, at vores måske fremtidige storskalaprojekter, der kan ende med at mangedoble vores egen CO2-udledning, helt skal holdes uden for aftalen.

Naalakkersuisoq for Boliger, Trafik og Infrastruktur Jens B. Frederiksen repræsenterer Grønland ved de igangværende klimaforhandlinger i Qatars hovedstad Doha.

Her skal han sammen sin danske kollega klima- og energiminister Martin Lidegaard overbevise verdenssamfundet om at udledningen af CO2 på verdensplan skal ned.

- Man må og skal reducere den alt for store CO2-udledning. Vi bliver nødt til at påvirke især de store industrilande som indtil nu ikke har ønsket at være med i de internationale aftaler, siger Jens B. Frederiksen.

På den anden side skal Jens B. Frederiksen sikre en længe ventet underskrift fra den danske klimaminister, der skal holde de måske fremtidige storskalaprojekter i Grønland, helt uden for en eventuel international klimaaftale.

- Det kommer til at foregå på den måde, at hvis der bliver indgået en klimaaftale, så vil Danmark på vegne af Grønland gå ind og bede om vores forbehold, siger Jens B. Frederiksen.

Aftalen der skal sikre Grønland den såkaldte territoriale undtagelse har ventet længe på sig. I sommers underskrev Grønland og Danmark netop en aftale, der skal sikre Grønland større indflydelse i de internationale klimaforhandlinger.

En aftale der nu se ud til at bære frugt, bekræfter Naalakkersuisoq for Boliger, Trafik og Infrastruktur.

- Jeg er helt sikker på at Danmark og os imellem har en forståelse for at det er den vej vi går, siger Jens B. Frederiksen.

Tidligere i dag var den danske klima- og energiminister Martin Lidegaard, på talerstolen i Doha. Her lagde han et godt ord ind for Grønland ved blandt at nævne vores lands store produktion af grøn energi.