Storskala-debat spreder sig til Norden

Advarslerne mod den storskalalov, der åbner for billig udenlandsk arbejdskraft i Grønland, begrænser sig ikke til den danske fagbevægelse og politikere på begge yderfløje, skriver skriver dagbladet Politiken i dag.
21. december 2012 06:55

Også i de nordiske nabolande hersker en stærk bekymring .imod, hvad der opfattes som en blåstempling af social dumping under anlæggelsen af store miner her i landet.

- Forhold, som Folketinget skal bane vej for via en udlændingepolitisk særlov, som regeringen i øjeblikket har i støbeskeen efter grønlandsk ønske.

I Nordisk Råd rækker modstanden langt ind i de socialdemokratiske rækker.

- Udenlandske arbejdere skal have samme muligheder og rettigheder som alle dem, der i forvejen er i Grønland. Får de ikke det, kalder vi det altså social dumping, siger den svenske socialdemokrat og rigsdasmedlem Anders Karlsson til Politiken.

- Jeg mener som socialdemokrat, at man fra dansk side skal lade være med at gennemføre den særlov. For så er man ude på en farlig vej, som man ikke aner, hvor ender, siger han.

Et af rådets norske medlemmer, socialdemokraten Torfinn Opheim, siger til Politiken, at "enhver socialdemokrat er imod social dumping, og det vil vi arbejde hårdt for at bekæmpe alle former for. Hvis loven bryder med de internationale konventioner, er det stærkt beklageligt".

Storskalaloven, der blev vedtaget i Grønland for to uger siden, skal sikre store investeringer i undergrunden, men den bryder ifølge flere eksperter med de internationale konventioner, fordi tusindvis af udenlandske minearbejdere - i første omgang kinesere - vil kunne arbejde på særlige overenskomster uden overtidsbetaling, feriepenge og andre gængse ordninger.

Samtidig bliver de frie forhandlinger på arbejdsmarkedet ifølge flere eksperter sat ud kraft.