Store opgaver venter Broberg

Det nyvalgte Inatsisartutmedlem Pele Broberg har gjort lynkarriere i politik og står nu til at skulle overtage en af de mest magtfulde poster i Naalakkersuisut som naalakkersuisoq for finanser.
11. maj 2018 16:58

Pele Broberg fra Parti Naleraq er indstillet til at blive naalakkersuisoq for finanser.

Dermed er det ham, der skal være med til at løse det såkaldte holdbarhedsproblem i landets økonomi og samtidig få regnestykket til at gå op, når målene i koalitionsaftalen skal indfries.

LÆS OGSÅ Flere overraskelser i Naalakkersuisut

Pele Broberg er medlem af Parti Naleraq og et helt nyt ansigt i det politiske landskab. Han er beæret over at blive udpeget til naalakkersuisoq for finanser:

- Selvfølgelig er vi gået til valg til Inatsisartut og ikke til Naalakkersuisut, så uanset hvilken Naalakkersuisutpost man får, så er det en stor ære som man tager imod med ansvar, siger han.

Holdbarhedsproblem og koalitionsløfter

Broberg har store opgaver i vente. Der bliver nemlig flere ældre og ifølge Grønlands Økonomiske råd vil udgifterne løbe fra indtægterne i de offentlige budgetter i fremtiden - det såkaldte holdbarhedsproblem.

Dertil kommer flere dyre punkter i koalitionsaftalen, som der skal findes plads til i budgettet:

Det drejer sig blandt andet om beskæftigelsesfradrag, ønske om grundpension til alle, færdiggørelse af handicaploven, og prioritering af sagsområder, der kan hjemtages fra Danmark.

LÆS OGSÅ Se det nye Naalakkersuisut

Det er dog for tidligt at afsløre, hvordan disse problemer skal løses, lyder det fredag fra en forsigtig Pele Broberg:

- Jeg kan desværre slet ikke sige hverken ja eller nej til noget endnu, for det er først på tirsdag, at vi får den officielle godkendelse som ministre fra Inatsisartut.

Men til spørgsmålet om han er klar til arbejdet, siger han:

- Det er jeg altid.

LÆS OGSÅ Ungt Atassut-håb kommer i Naalakkersuisut