Stor udskiftning på udenrigsområdet skaber usikkerhed

Det er uheldigt for Grønlands samarbejde med udlandet, når der ofte skiftes ud på posten som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, siger lektor i politologi på Ilisimatusarfik, Maria Ackrén. På under to år har Grønland haft fem forskellige politikere som ansvarlige for udenrigspolitikken.
Foto © : KNR
13. oktober 2018 11:46

- Det kan give et usikkert signal om, hvad det er man vil fra grønlandsk side i forskellige sammenhænge og det er lidt uheldigt, siger lektor i politologi på Ilisimatusarfik, Maria Ackrén.

Fem naalakkersuisoq for udenrigsanliggender

Vittus Qujaukitsoq får frataget udenrigsposten, men får tilbudt at fortsætte som Naalakkersuisoq med sine resterende ansvarsområder. I et opslag på facebook trækker han sig fra Naalakkersuisut den 24. april 2017 efter 2 år og fire måneder som naalakkersuisoq.

Suka K. Frederiksen overtager posten samme dag.
Men den 31. august 2017 går hun på sygeorlov.

Karl Kristian Kruse træder ind som vikar, mens Suka K Frederiksen er på sygeorlov.

Den 27. november 2017 er Suka K. Frederiksen tilbage og fortsætter frem til valget til Inatsisartut den 24. april, hvor hun forlader politik.

Vivian Motzfeldt bliver udpeget som ny naalakkersuisoq for udenrigsanliggender den 11. maj 2018.
Hun forlader Naalakkersuisut den 3. oktober for at blive formand for Inatsisartut.

Ane Lone Bagger får tildelt posten som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender den 5. oktober.

(I mellemtiden har Aqqalu Jeremiassen haft ansvaret for området i to dage efter Vivian Motzfeldts exit.)

Der er især brug for kontinuitet i samarbejdet med udlandet, så de andre lande ved, hvad de kan regne med, at Grønland står for.

- Hvis vi tænker på den proces Grønland er i, hvor man tænker selvstændighed i fremtiden. Der har det stor betydning i den sammenhæng at vise, at man er med i de internationale sammenhænge, siger hun.

LÆS OGSÅ Qujaukitsoq trækker sig

I april 2017 fik Vittus Qujaukitsoq frataget udenrigsanliggender fra sine ansvarsområder og trak sig derfor som naalakkersuisoq. I de 19 måneder, der er gået siden da, har en række forskellige politikere siddet på posten: Suka K. Frederiksen, Karl Kristian Kruse, Vivian Motzfeldt og nu Ane Lone Bagger. 

Men når der ofte skiftes ud på posten, så bliver der ikke opbygget de nødvendige forhold med de andre landes repræsentanter, forklarer Maria Ackrén.

LÆS OGSÅ Suka K. Frederiksen er sygemeldt

LÆS OGSÅ Suka K. Frederiksen genopstiller ikke

- Det er ofte sådan i diplomativerdenen, at det baseres på personlige kontakter, og den personlige kemi man har med de personer man forhandler med, siger hun.

Det kan betyde, at andre lande ikke får helt det samme forhold til Grønland som andre lande, og derfor kan det stille større krav til Grønland.

- Grønland må måske være mere fremme i skoene for at få sin stemme hørt, siger lektoren.

LÆS OGSÅ Her er Hans Enoksens afløser som formand

LÆS OGSÅ Her er det nye Naalakkersuisut

Maria Ackrén gør det klart, at der generelt bliver gjort et stort forarbejde i embedsværket i forbindelse med aftaler og udenlandsk samarbejde. Så udfordringen ved den hyppige udskiftning på politikerniveau, betyder at retningen for Grønland i udlandet bliver mere usikker.

I optællingen af naalakkersuisoq har KNR valgt at udelade den sjette naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Aqqalu Jeremiassen, der sad på posten to dage.