Stor interesse på Arktis

De Forenede Nationers årlig generalforsamling er skudt i gang og klimaforandringen i Arktis er et af hovedemnerne.
Foto © : Justus Hansen
Skrevet af Ane-Marie Petersen
29. september 2015 18:27

Demokraternes Justus Hansen deltager som delegeret medlem for Inatsisartut og han fortæller, at der er stor interesse for Arktis og de klimaforandringer, der sker hos os i disse år.

- Overordnet er det om klimaforandringerne mødet handler om. Over om hvad man kan gøre som land fremover. Og der er stor tilslutning fra alle om at bruge flere penge for området og hvor meget overvågenhed over det her for Arktis som kan have indflydelse på alle lande i hele verden, siger Justus Hansen.

Han oplever, at de øvrige lande faktisk er rigtigt godt forberedt på vores situation i Grønland med indlandsisen, der smelter så hurtigt.

- Der blev stillet rigtig mange spørgsmål til vores dagligdag og vores fangeres dagligdage som har problemer med de ikke kan fange sæler pga. isen opføre sig mærkeligt pga. klimaforandringer, siger han.

Et af løsningsforslagene til at mindske CO2-udslippet, som er kerneproblemet for klimaforandringen er at fjerne afgiften for hybrid- og elektriske biler.

Afgiftsfrie benzinfie køretøjer kan hjælpe

Grønland er allerede gået forrest med en afgiftsfritagelse for de benzinfrie kørertøjer. En retning flere følger.

- Der er flere og flere lande der indfører det. Så det er noget der vil påvirke os positivt fremover.

Justus Hansen forklarer, at deltagelsen ved mødet ikke mindst handler om at vise sig frem.

- Det er man gøre i det her møder vise grønlandske flag og vise sit ansigt. Sådan set frontløber for grønlandsk interesse. Så jeg håber på gensidig respekt og det kan jeg godt mærke at der allerede er, siger Justus Hansen fra New York.

Han siger også, at Kalistat Lund fra IA skal afløse ham i starten af oktober og tage den anden periode på FN's generalforsamling.