Stigende forekomst af TB i Østgrønland

43 procent af befolkningen i Kuummiut er smittet med tuberkulose. Nu skal alle screenes.
Skrevet af Karsten Sommer
31. maj 2010 17:15

Landslægeembedet fortæller i dag at de, med baggrund i en alvorlig høj og stigende forekomst af tuberkulose i bygden Kuummiut i Østgrønland, har iværksat en screening for tuberkulosesmitte med blodprøve og spørgeskema i bygden.

At være smittet betyder ikke, at man har tuberkulosesygdommen, og det er kun en del af dem, der har tuberkulosesygdom i lungerne, der kan smitte andre.

Hos voksne er risikoen for at udvikle tuberkulosesygdommen, når man er smittet, ganske lille, mens den for børn og unge er noget højere. Cirka hver fjerde eller femte unge, der bærer tuberkulosebakterien, kan risikere at få sygdommen.

Tasiilaq Sygehus er lige nu i gang med det meget omfattende arbejde at indkalde og undersøge alle de smittede for tuberkulosesygdom.

Hvor mange af de smittede, der har udviklet tuberkulosesygdommen vides endnu ikke. Der skal efterfølgende tages stilling til, hvem der skal i egentlig behandling, og hvem der skal i forebyggende behandling.

Siden 1990 har der været stigning i antallet af tuberkulosetilfælde. De sidste 5 år er der anmeldt gennemsnitlig 73 tilfælde om året. I forhold til befolkningstallet her i landet placerer det Grønland på niveau med flere afrikanske og asiatiske lande.

Landslægembedet opfordrer befolkningen til at være på vagt over for symptomer på tuberkulose. Hvis man har hostet gennem længere tid - det vil sige i en måneds tid, bør sundhedsvæsenet kontaktes med henblik på eventuel undersøgelse for tuberkulose.