Per Stig: Indkald til nyt Ilulissat-møde

Danmark bør gendanne Arctic Five og indkalde til en ny Ilulissat-konference for få større indflydelse i Arktis. Det mener tidligere udenrigsminister Per Stig Møller.
05. januar 2015 13:33

DANMARK/ GRØNLAND: Flere forhenværende danske udenrigsministre blander sig nu i aktiviteten i Arktis. 

Senest har Uffe Ellemann-Jensen fra Venstre opfordret Danmark til at opruste militært i Arktis. Og nu opfordrer tidligere udenrigsminister under Fogh-regeringen, Per Stig Møller fra De Konservative, den danske regering til at samle de fem lande - kaldt Arctic Five - bag Ilulissat-erklæringen fra 2008.

- Med alle de udviklinger, der er oppe i Arktis, så synes jeg, at regeringen bør tage sig sammen til at indkalde en ny Ilulissat-konference med de fem arktiske stater, altså de, der ligger ud til Polarhavet, siger Per Stig Møller til KNR.

Kystnationer har særlig forpligtigelse

Ilulissat-erklæringen blev underskrevet af Kongeriget Danmark, Norge, Rusland, Canada og USA under Per Stig Møllers tid som udenrigsminister. I erklæringen lover landene at løse eventuelle konflikter i Arktis på fredelig manér og at samarbejde tæt, bl.a. om sikkerheden i Arktis.

Senest Arctic Five var samlet, var i Canada i 2010, men siden har kystnationerne kun mødtes i Arktisk Råd, hvor også oprindelige folkeslag fra Arktis og lande uden for Arktis er repræsenteret. 

Og det er med til at fjerne fokus fra de fem kystnationers forpligtigelser, mener Per Stig Møller.

- De (landene uden for Arktis, red.) kan ikke føle og har heller ikke de samme forpligtigelser i forhold til redning og eftersøgning og så videre, som kyststaterne har. Så kyststaterne har jo nogle ganske særlige forpligtigelser. Vi har jo også nogle ganske særlige forpligtigelser i den måde, vi måtte udvinde de ressourcer på, der måtte være, altså bæredygtigheden.

Holde løftet fra Ilulissat-erklæring

En dansk-grønlandsk indkaldelse til et nyt møde med landene i Arctic Five vil være med til, at Rigsfællesskabet kan “spille førsteviolin” i udviklingen i Arktis, mener Ifølge Per Stig Møller. Samtidig skal et nyt møde være med til at holde landene op på løfterne fra 2008-erklæringen.

- Der er både at kunne følge øje med, hvor langt er vi kommet med det, vi lovede hinanden i 2008, og der tænker jeg på især eftersøgning og redningstjenester. Det er en meget, meget stor opgave. Og hvor langt er vi nået med at sikre os havretten. Det er jo altid risikabelt, for man kan jo risikere, at nogen løber fra løfterne. 

Særligt med Ruslands aktivitet i Ukraine er det nødvendigt at holde landene i Arktis fast på aftalen, mener han.

- Så er der jo altså også opstået en krise, som gør, at man kan frygte en militarisering af området. Rusland opruster i hvert fald i sine egne områder. Og det kunne være fornuftigt at få bekræftet, at det er med fredelige midler, man skal træffe beslutninger deroppe, siger Per Stig Møller til KNR.