Statsministeren i samråd omkring råstofferne i Grønland

I dag har der været åbent samråd i Folketingets forsvarsudvalg. Samrådet var indkaldt af Venstres forsvarsordfører Troels Lund Poulsen, der krævede svar fra forsvarsministeren på status for SAR-beredskabet i Grønland.
Skrevet af Peter Troelsen
13. november 2012 10:41

Sara Olsvig har længe afventet svar fra forsvarsminister Nick Hækkerup angående SAR-berdeskabet, og også fra det tidligere regeringsparti Venstre har der været ønske om en orientering på området. Forsvarsudvalget, der var på studietur i Grønland i august, har drøftet fremtidens beredskab i Grønland, men heller ikke de har kunnet få ordentlig besked fra de relevante ministerier. SAR-berdeskabet er under både transport-, justits- og forsvarsministeriet, og derfor har det været stort set umuligt at få en samlet orientering.

-På dagens samråd fik vi besked på, at det var ved at være på plads med SAR-beredskabet. Aftalen, som omtalt i KNR forleden, er ikke optimal, men alternativet er mindre optimalt. Der blev stillet mange spørgsmål til ministeren, men mange af den gled han af på, og henviste til de andre involverede ministerier, fastslår Troels Lund Poulsen overfor knr.gl.

En del af spørgsmålene drejede sig om den situation, der kunne opstå på området, når og hvis det lykkes for Grønland at få aftaler igennem med forskellige mineprojekter. Også her var det et område, hvor flere forskellige ministerier var indblandet, og det hele endte med, at man så fra udvalgets side indkaldte statsminister Helle Thorning i samråd for på den måde at blive ordentligt orienteret.

-Nick Hækkerup kunne ikke svare på alle vores spørgsmål, og det har vi i udvalget stor respekt for. Da vi vil have svar på vores spørgsmål, var der ikke andet at gøre end at indkalde statsministeren i samråd. Vi har mange spørgsmål om situationen i Grønland, hvis landet får en blomstrende mineindustri. Hvordan med det enorme antal kinesere, der forventes, hvordan med beredskabet, når der sejler gigantiske skibe i Godhåbfjorden og så videre. Der bliver nok at kigge til for statsministerens embedsmænd op til samrådet, fortæller Troels Lund Poulsen.