Oprindeligt var det meningen, at Mette Frederiksen og Donald Trump skulle have talt om Arktis på det besøg i København, som Trump med kort varsel aflyste efter hans tilbud om at købe Grønland. Foto: Scanpix

Statsminister om møde med Trump: Vi talte ikke om Grønland specifikt

Den amerikanske præsident havde heller ikke flere friske tilbud om at købe Grønland med til Nato-topmøde i London.

Den danske statsminister Mette Frederiksen (S) har holdt møde med sin amerikanske kollega Donald Trump. Det skete i London.

Og egentlig skulle de to statsledere have drøftet Grønland – det var i hvert fald hvad statsministeren havde forberedt sig på - men ifølge Mette Frederiksen skete det alligevel ikke. 

Det sagde hun på et pressemøde efter samtalen med Trump.

- Vi har ikke diskuteret Grønland specifikt, lød det fra statsministeren.

Og planerne om at diskutere det kolde nord uden repræsentanter fra Færøerne og Grønland fik Aaja Chemnitz Larsen fra IA og Sjúrdur Skaale, der er medlem af Folketinget for Javnaðarflokkurin på Færøerne, til at tale dunder tidligere på dagen. De pegede på, at de burde have siddet med ved bordet, når regeringen netop har sat 1,5 milliarder kroner af til øget overvågning af det enorme område.

Men Mette Frederiksen afviser kritikken.

LÆS OGSÅ Statsministeren vil tale sikkerhed på Grønland med Trump

- Mødet i dag handlede ikke om Grønland eller Arktis. Det handlede om det arktiske spørgsmål, siger hun ifølge dr.dk og understreger, at Nordatlanten vil blive inddraget, når det egentlige strategiske samarbejde skal formuleres.

Men det lukker ikke munden på Aaja Chemnitz Larsen:

- Grønland var på dagsordenen, derfor synes jeg også, at det havde været på sin plads, hvis Grønland også havde haft en plads ved bordet. Vi ved, at Arktis er blevet drøftet, og dermed også Grønland. Det er en ommer, og det må kunne gøres bedre en anden gang, siger hun til KNR. 

Møde i København blev aflyst

Ifølge Mette Frederiksen nævnte Trump ikke de 1,5 milliarder kroner under mødet, men ifølge Ritzau er amerikanerne dog tilfredse med Danmark ønske om at øge pengepuljen på området.

Oprindeligt var det meningen, at Mette Frederiksen og Donald Trump skulle have talt om Arktis på det besøg i København, som Trump med kort varsel aflyste efter hans tilbud om at købe Grønland.

LÆS OGSÅ Grønland og Færøerne føler sig overset i statsminister-møde med Trump

Da var både Grønland og Færøerne inviteret med ind i mødelokalet.

Ifølge Mette Frederiksen forløb samtalen med Trump i dag ”rigtig godt”.

- Jeg oplever ikke, at der er en konflikt mellem Danmark og USA - heller ikke når det kommer til Grønland, siger statsministeren.

Den amerikanske præsident kom ifølge Mette Frederiksen heller ikke med friske bud på at købe Grønland. Det betændte spørgsmål om Grønland var slet ikke del af diskussionen på mødet, skriver Ritzau.

- Jeg har et positivt indtryk. Vi svinger godt sammen, og vi har en meget direkte dialog med hinanden. Det er godt, tror jeg, i det internationale samarbejde.

- Vi har mange fælles berøringsflader, og vi er vigtige samarbejdspartnere, når det kommer til sikkerhedspolitikken, siger Mette Frederiksen.

Så sent som i sidste uge udpegede Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Grønland og Arktis som den største sikkerhedsrisiko i Rigsfællesskabet på grund af stormagternes interesser i området.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt