Statistik ikke udtryk for diskriminering

Opdateret: En statistik har fået blandt andet Partii Naleraq og lønmodtagerorganisationen SIK op på barrikaderne. Personer født her i landet bliver diskrimineret, harcelerer de. Men politikerne gør dog regning uden vært og overfortolker tallene, lyder det fra Grønlands Statistik.
Foto © : Stat.gl
Skrevet af Jonas Fievé
06. maj 2016 10:26

Personer født her i landet tjener væsentligt mindre end personer født i udlandet, viser en nyligt udgivet statistik. Men det betyder ikke, at man kan bruge statistikken til at sige, at der finder en diskriminering af herboende sted.

- Det, den siger, er blandt andet, at personer, der ikke er født i Grønland, generelt optjener en højere indkomst, end personer født i Grønland, men den fortæller ikke noget om, at det er fordi folk kommer udefra, siger statistikkonsulent i Grønlands Statistik, Søren W. Børgesen, til KNR.

Læs også Sara Olsvig: Der er for stor ulighed i samfundet

Formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, kritiserede i sin 1. maj tale, det hun kaldte "forskelsbehandling på baggrund af noget, der ligner et fødestedskriterie og SIK's formand for SIK, Jess G. Berthelsen melder også klart ud efter have set statistikken.

- Det er en skandale, fordi at vi allerede tilbage i 2002/2003 men også i 93/94 underskrev en aftale med det daværende landsstyre, at forskelsbehandling på løn skal stoppes, siger Jess G. Berthelsen.

Problemet er bare, at statistikken er lavet på baggrund af selvangivelser fra alle over 14 år, og så har den inddelt folk efter højest afsluttet uddannelse. Altså folkeskole, gymnasium, erhvervsskole eller videregående uddannelse. På den måde bliver der ikke gjort forskel på, om der er tale om en overlæge eller en pædagog.

Læs om uddannelsens betydning for indkomsten fra Grønlands Statistik her.

 

Flere arbejdsløse trækker gennemsnittet ned

Ydermere indbefatter statistikken også alle de arbejdsløse, og her peger Grønlands Statistik på, at den gennemsnitlige indkomst for herboende bliver trukket ned af, at der er en højere arbejdsløshed blandt personer født i Grønland end blandt folk, som kommer udefra.

Desuden fremgår det heller ikke af statistikken, om den højere gennemsnitsløn for udefrakommende måske skyldes, at de er mere specialiserede, har mere erfaring eller bare arbejder mere. 

Derfor kan man heller ikke bruge tallene til at sige noget som helst om, at den højere løn skyldes, at folk udefra rent faktisk får en højere timeløn end deres grønlandske kollegaer.

- Det kan godt ærgre mig, at man overfortolker resultaterne, og sætter lighedstegn mellem indkomster og løn, siger statistikkonsulent i Grønlands Statistik Søren W. Børgesen.

 

I den første udgave skrev vi, at 1. maj udtalesen fra Inuit Ataqatigiit var en reaktion på statistikken fra Grønlands Statistik. IA skriver til KNR, at det derimod var en reaktion på den omfattende debat, der er i samfundet.