Statens nye Seahawk-helikoptere bliver nu udstyret med et nyt system, der skal udvide muligheden for at opspore ubåde særligt i Arktis.Foto: VFK

Staten køber udstyr til at jage ubåde

Forsvaret køber til sine maritime helikoptere nyt avanceret udstyr til at jage ubåde. Prisen er høj, men perspektiverne er også store, mener militær ekspert.

Forsvaret er endnu en gang taget på shoppingtur i USA og har denne gang lagt et avanceret sonarsystem til at opspore ubåde i indkøbskurven.

Den samlede pris er godt 1,3 milliarder kroner, fremgår det af et dokument fra det amerikanske forsvarsministerium.

Det danske indkøb omfatter ni særlige dyppesonarer, der fra Forsvarets nye Seahawk-helikoptere kan fires ned i vandet for at give et overblik over, hvad der rører sig under overfladen.

LÆS OGSÅ Minister holder dør på klem for kampfly i Grønland

Dertil kommer 600 såkaldte sonarbøjer, som kan lægges ud over et større havområde for at opsnuse ubåde.

Ifølge Søværnets chef, kontreadmiral Torben Mikkelsen, vil de nye sonarer øge Danmarks betydning i Nato, der har fokus på russiske ubåde i Østersøen og i farvandene omkring Grønland og Færøerne.

- Det her er faktisk noget af det, Nato har ønsket, at vi blev bedre til. Så der er ingen tvivl om, at når vi får det fuldt implementeret, så kommer vi i en anden liga.

- En liga vi i virkeligheden aldrig har været i før, siger Torben Mikkelsen.

Helikopterer skal have torpedoer i fremtiden

Dyppesonarerne på helikopterne skal ses som et supplement til de sonarer, der allerede er påmonteret skrogene på de danske fregatter samt to af de såkaldte støtteskibe.

Dertil kommer indkøbet af tre slæbesonarer, som skibene kan trække efter sig, og som også skal bruges til at opdage ubåde.

Lidt forenklet kan man sige, at slæbesonarer og skrogmonterede sonarer kan give det store overblik, der gør det muligt at sende en helikopter ud med en dyppesonar for at få et mere detaljeret billede af, hvor en ubåd befinder sig.

LÆS OGSÅ Opgradering af Arktisk kommando giver Grønland fordele internationalt

Desuden har sonarsystemet på helikopterne den store fordel, at man øger rækkevidden, så en eventuel kamp mod en ubåd kan foregå så langt fra moderskibet som muligt.

Selv om USA har godkendt det danske køb af sonarsystemet til helikopterne, er det endnu uklart, hvornår de bliver leveret.

Der er heller ikke sat dato på, hvornår de danske Seahawk-helikoptere får leveret de torpedoer, der fuldender deres evne til at opdage og bekæmpe fjendtlige ubåde.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt