Efter fem måneder: Stadig ingen kørestolsrampe ved værested
Fire trin på en trappe har afholdt 47-årige Poul Lauge fra at komme på værestedet Orniffik for handicappede i Qaqortoq.
Han har spastisk lammelse og sidder i kørestol. Og selvom værestedet er for ham, kan han ikke komme ind.
- Jeg er stoppet, jeg gider ikke mere, fortæller han.
- I tre år har jeg ikke været på Orniffik, fordi jeg ikke kan gå op af trapperne.
Lovede en løsning
De fire trin betyder, at Poul Lauge ikke kan komme på værestedet. Til dagligt bor han på plejehjem, fordi kommunen ikke har et andet botilbud til ham. På grund af trapperne op til Orniffik omgås han derfor ikke med andre på sin egen alder.
Da KNR bragte en historie om Poul Lauge første gang i november sidste år, lovede Kommune Kujalleq, at problemet ville blive løst i 2024.
'Der er arbejde i gang for at løse dette, hvor det forventes, at opgaven vil være løst i det nye år', skrev kommunen i et skrifteligt svar tilbage i november.
Men intet er ændret. Der er stadig ingen rampe til kørestolsbrugere, og Poul Lauge må derfor nøjes med at kigge på værestedet ude fra.
Handicaptalsmanden, Anja Hynne Nielsen, mente tilbage i november, at kommunen svigter i sit ansvar overfor borger som Poul Lauge, og kaldte det også for 'uacceptabelt', at han bor på plejehjem, når han kun er 47 år.
Høj prioritet i 2024
Målsætningen fra kommunen er dog klar. Der skal ske ændringer på handicapområdet i 2024.
- En af målsætningerne i 2024 er væresteder og at etablere handicapboliger, da der også er en venteliste for ældre til plejehjemmet.
- Det er heller ikke passende for unge at skulle bo i et plejehjem, skrev formanden for socialudvalget i kommune Kujalleq, Sofia Olesen (IA), i et skrifteligt svar i november 2023.
Men plejehjem er altså Poul Lauges virkelighed.
Og fordi han har behov for aktiviteter, spiller han nu bingo sammen med andre beboer på plejehjemmet som en ugentlig aktivitet.
Han lægger dog ikke skjul på, at han er ensom.
- Jeg føler mig ensom. Jeg har ikke familie i Qaqortoq, og jeg er alene, fortalte han til KNR tilbage i november.
- Nu spiller jeg bingo sammen de andre på plejehjemmet, og det er dejligt at være sammen med andre, siger han.
Kan en anden institution være løsningen?
KNR har siden torsdag forsøgt at få et interview med formanden for socialudvalget i Kommune Kujalleq om, hvorfor der intet er sket endnu, men det er ikke lykkedes. I stedet svarer Sofia Olesen i et skrifteligt svar, hvor hun skriver:
- Der skal en omfattende renovering til, hvis Orniffik skal bruges af handicappede. Derfor undersøger Kommune Kujalleq om byens værested for ældre også kan tilpasses, så det kan tilbydes de handicappede.
- Hvis værestedet for ældre også skal tilbydes til handicappede, skal døren til huset, entreen, toiletterne og andet tilpasses. Om det kan lade sig gøre, har Socialforvaltningen spurgt Teknisk Forvaltning om. Der peges på flere renoveringsopgaver i værestedet for ældre, så det er en større opgave at gøre det handicapvenligt.
- Men der bliver udarbejdet et budget for opgaven, som bliver forelagt socialudvalget.
Til sidst i svaret lyder det også:
- Vi har også rettet henvendelse til selvstyret for at høre, om Ivaaraq (en døgninstitution for handicappede red.) kan være et tilbud i dagstimerne, fordi institutionen allerede er tilpasset handicappede borgere, skriver hun.
Der er endnu ikke kommet svar fra selvstyret, og det fremgår ikke af formandens svar, hvornår næste udvalgsmøde i socialudvalget skal afholdes.
Derfor er det endnu uvist, hvornår Poul Lauge kan være sammen med andre på sin egen alder.