Foto: KNR

Samuelsen: Stadig dialog i gang om Pituffik

Der er ‘dialog’ i gang med USA om servicekontrakten på Pituffik, siger udenrigsminister Anders Samuelsen i et interview med KNR. Men han vil ikke oplyse, om der reelt sker forhandlinger. 

Det er mere end to år siden, at tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard proklamerede, at Danmark og Grønland ville forhandle med USA om vilkårene for fremtidens servicekontrakter på Pituffik.

Siden er stort set intet sluppet ud. 

Men i et interview med KNR fastholder undenrigsminister Anders Samuelsen, at der er en dialog med USA om sagen.

- Der er løbende kontakter. Og det skal der være. Og vi forsøger at finde fælles løsninger. Løsninger med mere perspektiv, der peger fremad. Men jeg kan ikke gå i detaljer. Alene fordi jeg tror, at jeg ville ødelægge muligheden for at få de bedste mulige opnåelige resultater, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Selskab kritiserer langsomme forhandlinger

Uvist om forhandlinger
Men hvad formuleringen ‘dialog’ dækker over, har Anders Samuelsen svært ved at give et konkret svar på.

Men kan du sige, hvornår der sidst har været forhandlinger?

- Det vil jeg ikke komme ind på.

Har det været i din tid som minister (siden 28. november 2016, red.)?

- Men alene den grund, at Suka (naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Suka K. Frederiksen, red.) og jeg har mødtes, og jeg har mødtes med Vittus (tidl. naalakkersuisoq, red. ), så har vi jo selvfølgelig også hver gang drøftet den her slags spørgsmål.

LÆS OGSÅ Pituffik-sagen i 2016

Men jeg mener forhandlinger med USA?

- Jamen der er også - hvad det hedder - kontakter med USA. Det har været lidt besværliggjort selvfølgelig i en periode af, at der er kommet ny administration. Og sådan er det jo. Der har været en omstillingsperiode, fordi det amerikanske system er strikket sammen på den måde, som det er. Men vi arbejder på sagen.

Men…

- Nej, jeg kommer ikke tættere på det, for det er en af de ting, som vi kommer til at drøfte, når jeg kommer på besøg i Grønland.

Men har der været møder, mens Trump har været præsident?

- Jeg kommer ikke tættere ind på det.

Hos Udenrigsdirektoratet i Nuuk vil man ikke be- eller afkræfte, om der i øjeblikket er forhandlinger i gang med USA om Pituffik-kontrakten. I stedet henviser direktoratet til Udenrigsministeriet.

Ifølge KNR’s oplysninger afventer Udenrigsministeriet stadig udfaldet af en retssag ved de amerikanske domstole mellem U.S. Air Force og et af de bydende selskaber fra udbudsrunden i 2014

LÆS OGSÅ Grønland mangler en strategi for forholdet til USA

Vil drøfte forsvarsaftale med USA i Grønland
Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut har vedtaget, at man ønsker en ny forsvarsaftale med USA om landets militære tilstedeværelse i Grønland. 

Noget, som den tidligere Løkke-regering har afvist. Men der er lejlighed til at ‘få tingene op på bordet’, når den danske udenrigsminister til september mødes med Suka K. Frederiksen i Nuuk, siger han.

Men betyder det, at du er villig til at imødekomme dét krav (om en ny forsvarsaftale med USA, red.)?

- Næ, der er en linje fra regeringen - den er der selvfølgelig. Men vi skal selvfølgelig lytte til hinanden, og det vil jeg også gøre. Og så er der ting, hvor det er muligt at bevæge sig, og hvor det er realistisk, at man kan komme hinanden mere i møde. Og så er der områder, hvor man bare må konstatere, at det kan ikke lade sig gøre. Og så må man tage den derfra. 

LÆS OGSÅ Gammel lov favoriserer amerikanske skibe til Pituffik

Når nu regeringen har afvist ind til nu i hvert fald at genforhandle en forsvarsaftale med USA i forhold til deres rolle i Grønland. Hvad bunder det i? Hvad er det dybest set, at regeringen er bange for ved at gå ind i sådan en forhandling?

- Jeg har ikke yderligere kommentarer til det spørgsmål. Sagen står der, hvor den står på nuværende tidspunkt - personligt, hvor jeg står som udenrigsminister - det er, at jeg allerede i september skal på besøg i Grønland, og det glæder jeg mig rigtig meget til. Og så tager vi dialogen derfra, siger Anders Samuelsen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt