Gammel lov favoriserer amerikanske skibe til Pituffik

En gammel, amerikansk lov betyder, at skibe under amerikansk flag har forrang til fragt inden for USA's forsvar.
Foto © : Blogtrepreneur/Flickr Creative Commons
26. maj 2017 10:47

Det er ikke præsident Trumps nuværende ‘America First'—politik (‘USA først’-politik, red.), der har betydet, at Royal Arctic Line, RAL, mister fragtkontrakten til Pituffik.

Det fremgår af udbudsmaterialet til kontrakten.

Tildelingen sker i stedet på baggrund af en amerikansk lov, som har 113 år på bagen, men som også har til formål at beskytte amerikanske arbejdspladser.

Af loven ‘The Cargo Preference Act of 1904’ fremgår det, at amerikanske skibe skal favoriseres frem for udenlandske skibe, når det gælder leverancer inden for det amerikanske forsvar. 

Også selv om udenlandske rederier kan tilbyde billigere service.
Amerikansk selskab er dyrere

Og det var netop, hvad der er sket, da RAL efter en udbudsrunde i januar i år tabte kampen om fragtkontrakten til Pituffik til fordel for selskabet Schuyler Line Navigation fra Maryland, USA.

Schuyler Line Navigation tilbød at udføre arbejdet, som efter al forventning indeholder to årlige sejladser mellem Danmark og Pituffik, for 57 mio. kroner over to år. 

Prisen er dobbelt så høj sammenlignet med RAL's tilbudspris, har RAL oplyst.

I udbudsmaterialet bliver danske og grønlandske rederier dog opfordret til også at byde, fordi de vil have andenhøjest prioritet i udbuddet og dermed en chance, hvis ingen amerikanske rederier deltog. Eller hvis det amerikanske bud indeholder priser, der er 'urimelige' eller højere end priserne inden for almindelig civil fragt, fremgår det.

Alligevel har Schuyler Line Navigations pris ikke været for høj til, at USA har villet affeje selskabet frem for fx RAL.

Lov er dyr for USA

I en mail til KNR oplyser RAL, at selskabet i et møde med den amerikanske ambassade i København også er blevet henvist til Cargo-loven. Dog er RAL blevet opfordret til at byde igen ved kommende, amerikanske udbud til Pituffik.

Direktør hos RAL, Verner Hammeken, ærgrer sig over udbudsresultatet, men har udtalt til KNR, at tabet ikke er afgørende for rederiets budget.

I en rapport fra 2015 af den amerikanske kongres fremgår det, at USA - som følge af Cargo-loven - har betydelig flere udgifter til statens fragt sammenlignet med, hvis landet gjorde brug af udenlandske rederier.

KNR har bedt den amerikanske ambassade i København om en begrundelse for valget af Schuyler Line Navigation. Ambassaden er dog endnu ikke vendt tilbage med svar.