Foto: Blogtrepreneur/Flickr Creative Commons

Gammel lov favoriserer amerikanske skibe til Pituffik

En gammel, amerikansk lov betyder, at skibe under amerikansk flag har forrang til fragt inden for USA's forsvar.

Det er ikke præsident Trumps nuværende ‘America First'—politik (‘USA først’-politik, red.), der har betydet, at Royal Arctic Line, RAL, mister fragtkontrakten til Pituffik.

Det fremgår af udbudsmaterialet til kontrakten.

Tildelingen sker i stedet på baggrund af en amerikansk lov, som har 113 år på bagen, men som også har til formål at beskytte amerikanske arbejdspladser.

Af loven ‘The Cargo Preference Act of 1904’ fremgår det, at amerikanske skibe skal favoriseres frem for udenlandske skibe, når det gælder leverancer inden for det amerikanske forsvar. 

Også selv om udenlandske rederier kan tilbyde billigere service.
Amerikansk selskab er dyrere

Og det var netop, hvad der er sket, da RAL efter en udbudsrunde i januar i år tabte kampen om fragtkontrakten til Pituffik til fordel for selskabet Schuyler Line Navigation fra Maryland, USA.

Schuyler Line Navigation tilbød at udføre arbejdet, som efter al forventning indeholder to årlige sejladser mellem Danmark og Pituffik, for 57 mio. kroner over to år. 

Prisen er dobbelt så høj sammenlignet med RAL's tilbudspris, har RAL oplyst.

I udbudsmaterialet bliver danske og grønlandske rederier dog opfordret til også at byde, fordi de vil have andenhøjest prioritet i udbuddet og dermed en chance, hvis ingen amerikanske rederier deltog. Eller hvis det amerikanske bud indeholder priser, der er 'urimelige' eller højere end priserne inden for almindelig civil fragt, fremgår det.

Alligevel har Schuyler Line Navigations pris ikke været for høj til, at USA har villet affeje selskabet frem for fx RAL.

Lov er dyr for USA

I en mail til KNR oplyser RAL, at selskabet i et møde med den amerikanske ambassade i København også er blevet henvist til Cargo-loven. Dog er RAL blevet opfordret til at byde igen ved kommende, amerikanske udbud til Pituffik.

Direktør hos RAL, Verner Hammeken, ærgrer sig over udbudsresultatet, men har udtalt til KNR, at tabet ikke er afgørende for rederiets budget.

I en rapport fra 2015 af den amerikanske kongres fremgår det, at USA - som følge af Cargo-loven - har betydelig flere udgifter til statens fragt sammenlignet med, hvis landet gjorde brug af udenlandske rederier.

KNR har bedt den amerikanske ambassade i København om en begrundelse for valget af Schuyler Line Navigation. Ambassaden er dog endnu ikke vendt tilbage med svar.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!